Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 08 september 23.21

08 september 13.14, Polisinsats/kommendering, Linköping

Polisinsats i Linköping under lördagen.

Under lördagen kommer polisen att vara extra synlig i Linköping. Orsaken är en politisk debatt mellan partiledarna Stefan Löfvén (S) och Ulf Kristersson (M) på Konsert & kongress.

Debatten sänds i tv med start 20.00, men det pågår aktiviteter i Linköping kopplat till valrörelsen under hela dagen. Området runt Konsert & kongress kommer från lunchtid på lördagen delvis att vara avspärrat för både fordon och gående.

Evenemanget är en allmän sammankomst som arrangeras av TV4. Polisen har till uppgift att tillsammans med Säkerhetspolisen se till att den kan genomföras på ett säkert sätt. Dessutom ska polisen se till att värna allmänhetens grundlagsskyddade rättigheter om demonstrations- och yttrandefrihet. Polisens insats leds med stöd av den regionala stabsorganisation som sedan länge har arbetat med valrörelsen. Debatten sker inför publik och besökare uppmanas att komma i god tid.

Polisen kommer att spärra av den del av Konsistoriegatan som går öster om Östgötagatan, samt Barfotegatan, för trafik. I säkerhetsarbetet ingår också att polisen har för avsikt att använda kamerabevakning från luften (mer om det nedan), och att vissa poliser kommer att vara utrustade med förstärkningsvapen. Det finns ingen konkret hotbild mot arrangemanget, men polisen kommer att ha en beredskap och insatskapacitet för alla typer av händelser.

Som en del i polisens insats så kommer även en UAS att användas, en obemannad flygfarkost med kamera, även kallad drönare. Syftet är dels att bevaka området från luften för att förebygga eller förhindra brott, och dels för att dokumentera eventuell brottslighet. Bilder från kameran kan komma att användas i utredningssyfte. Materialet hanteras av ett begränsat antal anställda inom Polismyndigheten.

Transportstyrelsen har fattat beslut om tillfällig restriktion i luftrummet över Linköping. Det är alltså förbjudet att flyga drönare eller andra luftfarkoster över centrala Linköping den 8/9, med undantag för polisen, räddningstjänsten, Försvarsmakten och flera andra myndigheter, samt reguljär flygtrafik till och från Linköpings flygplats. Den som trotsar förbudet kan göra sig skyldig till brott.

UPPDATERING 23.00: Polisen har avslutat kommenderingen. Strax före kl 22 hade båda partiledarna lämnat lokalen och polisen började häva avspärrningarna. Polisens bedömning är att allt har gått lugnt tillväga.

Tre anmälningar om icke tillståndsgivna allmänna sammankomster kommer att upprättas. Det handlar om personer från ungdomsförbunden till Socialdemokraterna och Moderaterna, som ska ha demonstrerat i form av allmänna sammankomster i anslutning till att partiledarna anlände och lämnade lokalen. Polisen har identifierat misstänkta anordnare, som nu är misstänkta för brott mot ordningslagen.

Den tillfälliga restriktionen i luftrummet hävdes kl 22.39.

Eventuella frågor från media: Björn Öberg, presstalesperson, 010-56 656 38.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen