Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 29 maj 11:43

02 april 14:22, Polisinsats/kommendering, Varberg

Vid hållplatsen Sunnvära i Värö larmas polis angående en trafikolycka. Det utvecklar sig till en sk särskild händelse/ vapenhot mot polis.

Polisen får in uppgifter till RLC om att en av parterna i en trafikolycka (en man) är väldigt aggressiv mot andra trafikanter. Händelsen utspelar sig på en plats som heter Nasaret i Värö. Den aggressiva mannen ska bla misshandlat andra trafikanter och sparkar och slår mot bilar.

Kl 14.41: Anländer första polispatrull till platsen.

Mannen tar upp ett vapen och riktar det mot polispatrullen och avlossar ett skott ganska omgående då polisen anländer. Polispatrullen tar skydd och inväntar förstärkande enheter, ingen av de poliser som kommit till platsen träffas vid tillfället. Polisen besvarar inte eldgivningen/skjutningen i första läget. Den misstänkta mannen riktar upprepade gånger sitt vapen, troligen ett jaktgevär mot polisen på plats. Vid tillfället uppges avståndet mellan polis och den misstänkte mannen vara ca 10 meter.

Insatsstyrkan mfl kallas till platsen. Även helikopter kallas in.

Den misstänkta mannen går sedan till ett närliggande tågspår, lägger sig ner, men fortsätter att sikta mot polis med sitt vapen. Tågtrafiken stoppas på den aktuella sträckan.

Kl 15.05: Polisen beslutar om en sk särskild händelse. Förhandlare kallas till platsen.

Något senare så uppges mannen återigen resa sig upp och riktar vapen mot polis. Strax därefter framkommer uppgifter från platsen om att mannen ska ha blivit skjuten av polis. Troligen träffad i en axel alt. arm. Han har även kunnat gripas. Ingen polis har då rapporterats skadad/skjuten.

Platsen spärras av för teknisk undersökning. Ambulans har tillkallats. Tillståndet för den man som blivit beskjuten är för närvarande inte känt. Den nu beskjutna mannen misstänks för försök till mord/inledd förundersökning.

Kl 15.34: Meddelar ambulanspersonal att de strax ska köra den skadade till sjukhus. Mannen kommer att bevakas av polis.

Uppdatering:
Involverad polispersonal kommer snarast att får avlösning och få möjlighet till krisstöd. Det finns inga uppgifter om att någon annan person blivit skadad i samband med händelsen. Polisen har troligen en identitet på den misstänkta mannen, dock ännu ej säkerställd.

Kl 15.45: Inledd förundersökning via särskilda åklagarkammaren i polismål. Inleds rutinmässigt då polisman avlossat tjänstevapen.

Kl 15.54: Tågen på den aktuella bansträckningen kommer återigen att kunna släppas på, dock i reducerad hastighet. Kollektivtrafiken kan fortfarande drabbas av störningar.

Kl 16.20: En brottsplatsundersökning kommer att genomföras, oklar när. Polisens helikopter kommer i samband med denna undersökning genomföra flygfotografering av brottsplatsen. Det vapen som gärningsmannen bar har även beslagtagits. Även detta vapnet kommer att genomgå en teknisk undersökning. 

Kl 17.25: En tredje förundersökning inledd. Den rör misshandel av den/de personer som inledningsvis var i bråk med den nu skjutne mannen.

Kl 17.51: Den tekniska undersökningen påbörjas på plats. Under den tekniska undersökning så kommer det att påverka passerande tågtrafik. I vissa fall sänks hastigheten men det kan även förekomma tågstopp. Allt pga säkerhetsskäl för den polispersonal som arbetar på platsen. Oklart hur lång tid denna undersökning kommer att pågå.   

Kl 18:30. Den skadade mannen som är i 30 års åldern avled på sjukhuset av sina skador
kl 16:30. Anhöriga är nu underrättade.  

KL 19:00. Tågtrafiken kan åter passera förbi händelseplatsen i reducerad hastighet

Den avlidna mannen kommer att genomgå rättsmedicinsk undersökning.

KL 19:43 Tågstoppet är nu hävt och trafiken kan återgå i normaltrafik igen.

Förundersökningen fortgår enligt tidigare information.      

Ovan uppgifter hämtat från inrapportering till regionledningscentralen via polis på plats.

Alla frågor kring händelsen hänvisas till polisens presstalesperson i region väst, 010-565 6760 

 

Rättelse 190529.

De initiala uppgifter från händelsen gav till känna att polispatrullen var beskjuten av gärningspersonen. Senare inkom det andra uppgifter att de inte hade blivit beskjutna. Eftersom det inte gick att säkerställa vad som hade hänt på platsen/händelsen gick det ej att säkerställa om de hade blivit beskjutna utan de initiala ingångsuppgifterna fick därför gälla tills något annat kunde bekräftas, vilket det nu har gjorts i den efterföljande utredningen.
Geväret som gärningspersonen hade med sig uppfattades som ett större jaktvapen. 

Den efterföljande utredningen har därefter kommit fram till att gärningspersonen inte hade avlossat något skott mot polismännen.
Utredningen har handlagts av den Särskilda åklagaren för polisärenden och den avslutades och lades ned 190528 och den överlämnas därefter till Polismyndigheten i region väst för slutgiltig handläggning.

 

 

  

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen