Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 21 april 02:07

20 april 00:54, Polisinsats/kommendering, Jönköping

Idag fortsätter polisens arbete med anledning av motormässan i Jönköping. Här kommer du kunna få löpande information under påskafton.

Lite sammanfattande siffror från igår. De är dock fortfarande preliminära, exempelvis har inte alla trafikhändelser rapporterats klart i systemet.

9 personer greps för brott, samtliga är nu anhållna av åklagare. Det är de 5 vi nämnde igår gällande narkotikabrott och de 4 som greps för en grov misshandel.

Utöver det hade vi:

17 personer omhändertagna enligt lagen om omhändertagande av berusad (LOB).

450 genomförda utandningsprov.

48 flygande inspektioner av fordon. 

4 fordon fick vid inspektionerna beslut om förnyad registreringsbesiktning.

1 inre utlänningskontroll.

3 personer misstänkta för ringa narkotikabrott. (Utöver de 5 personer som är gripna) 

30 skrivna böter för fortkörning.

28 skrivna böter för andra typer av trafikrelaterade brott.

11 indragna körkort.

 

Idag har det varit längre köer än igår men ändå rullat på relativt bra med tanke på antalet fordon. Köerna är som värst vid Ekhagsrondellen och sträcker sig både norrut och söderut på E4.

Vi förväntar oss mer folk hela dagen idag. Både i trafiken och på olika samlingsplatser framåt kvällen. Vi har därför fler poliser ute jämfört med igår. Fokus kommer återigen att vara synlighet och brottsförebyggande åtgärder samtidigt som vi ska agera snabbt om vi behöver. Ett exempel på sådant som vi snabbt kommer agera mot är så kallade street race. Med hjälp av polisens helikopter och patrullerna ute kommer vi jobba för att undvika eller avbryta dessa evenemang. Detta på grund av risken för olyckor, både för de inblandade och andra personer i trafiken. 

Texten kommer att uppdateras.

 

Uppdatering 17.40

Det är väldigt mycket folk och fordon som samlas uppe på A6 parkering. Trafiken står mer eller mindre stilla i närheten, till exempel kö ut på E4 vid påfart A6. För att det inte ska bli för mycket fordon på samma yta innebär det att polisen får jobba med trafikdirigering. 

Det är utan tvekan fler fordon ute på vägarna idag och det innebär utmaningar för exempelvis ambulans att ta sig fram. En del av polisens arbete blir då att eskortera ambulanser upp till Ryhov enligt den gemensamma planering som gjorts inför helgen. Ser du polisbilar eller andra räddningsfordon med blåljus som försöker ta sig fram ber vi dig göra vad du kan för att kunna låta dem passera. 

Än så länge har vi 2 konstaterande av omhändertagande enligt LOB.

 

Uppdatering 18.39

Samlingar av fordon sker även på andra platser än A6. Det är något polisen tagit höjd för i sin planering och fortsätter att hålla koll på beteende i trafiken och ordning där många personer samlas.

Vill du veta mer om hur polisen jobbar vid en storr kommendering? Du har väl inte missat de filmer som publicerats på Polisen Jönköpings sida på Facebook? Hör om det rullande poliskontoret, arbetet med trafiken, hur vi jobbar med ordningen uppe på A6 och hundförarnas uppgift. 

 

Uppdatering 19.20

Mässan är stängd och därmed är polisens insats runt Elmia avslutad. Antalet besökare på mässan var färre än förra året medan vi ser ett större antal fordon runt om i stan jämfört med förra året. 

Vi jobbar fortsatt på de platser där många personer samlas. Inga köer för närvarande på E4 men det är svårt att ta sig fram runt platserna med mycket folk.

5 personer har omhändertagits enligt LOB.

Ytterligare en person har under dagen hämtats till förhör gällande det narkotikabrottet som polisen informerade om igår. Efter förhör har åklagare tagit beslut om att personen ska anhållas. Personen är kille som är under 18 år men i straffmyndig ålder.

 

Uppdatering 23.15

De poliser som jobbar uppe på A6 har fullt upp då det är fullt med folk och fordon och berusningsgraden är hög. Inriktningen är att fortsatt jobba förebyggande och snabbt agera i händelser som kan leda till allvarligare brott. Det kan röra sig om att omhänderta personer som är våldsamma eller för berusade eller att visa sig på de platser det för tillfället är mer stökigt.

En person har gripits misstänkt för misshandel och våld mot tjänsteman. Detta efter att en person misshandlats uppe på parkeringen vid A6. När den misstänkte mannen skulle gripas gjorde han våldsamt motstånd. Då det skedde i folksamlingen finns många vittnen vilket innebär att polisen inte kan ge så mycket mer detaljer om brotet förrän deras uppgifter är säkrade genom förhör.

En anmälan har upprättats om sexuellt ofredande på samma parkering. En förundersökning är inledd och polisens utredare har börjat jobba med förhör. Ingen person är ännu gripen.

Nere i city är läget efter omständigheterna lugnt. Krogarna tror på fler besökar än vanligt och polisen har planerat för att kunnat arbeta i området.

Vi kommer inte ha exakta siffror förrän kvällen kunnat sammanfattas men i nuläget har vi 17 bekräftade omhändertagande enligt LOB. 

 

Uppdatering 00.03

Polisen har avbrutit ett street race i Axamo. Polisen var snabbt på plats och en man i 40-årsåldern har identifierats som arrangör. Han är hämtad till förhör misstänkt för brott mot trafikförordningen, samt brott mot ordningslagen.

Uppdatering 00.14
Ett förtydligande gällande mannen hämtad till förhör efter streetrace i Axamo. Mannen är omhändertagen enligt PL13 och kommer i samband med det att höras om misstanken.

 

Uppdatering 02.05

Ytterligare försök till streetrace har under natten kunnat avstyras innan de påbörjats.

En sammanfattande text för hela helgen har publicerats som pressmeddelande på polisen.se. Kommenderingschef Jonas Lindell uttalar sig och finns tillgänglig för media i morgon 12.00-13.00.

Kommunikationsansvarig för kommenderingen avslutar nu sitt uppdrag.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen