Uppdaterad 15 augusti 10:30

14 augusti 11:04, Farligt föremål, misstänkt, Gävle

En person som hade hittat ett föremål som såg konstigt ut gick till polisen för att lämna in föremålet i receptionen.

När personal såg föremålet så uppfattade man det som ett farligt föremål. Man fotograferade föremålet och sände bilder till bombgruppen i Stockholm för att höra hur de uppfattade föremålet.

Bombgruppen kunde inte enbart av bilderna avgöra om föremålet var skarpt utan kommer att åka till Gävle för att säkra föremålet.

Efter rekommendation om avspärrning så har receptionen och framsidan av polishuset spärrats av. Polishuset är ej utrymt utan verksamheten kan fortsätta i större delar av polishuset och häktet.

Personer som skulle söka pass kommer att kontaktas av personal från polisen för att få nya tider bokade.

Receptionen kommer att öppna när man får klartecken från beslutsfattare. Receptionen ska ha öppet till klockan 19:00 i dag.

Sidan kommer efter hand att uppdateras.

Uppdatering klockan 16:15

Föremålet som lämnade in i receptionen vid polishuset i Gävle bedömdes av bombgruppen från Stockholm som ett skarpt farligt föremål.

Föremålet omhändertogs av bomgruppen och säkrades upp strax efter klockan 14:00.

Alla avspärrningar är upphävda men receptionen har inte öppnat.

Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till allmänfarlig ödeläggelse. Hade föremålet hanteras på ett felaktigt sätt hade någon kunnat komma till skada.

Föremålet hittades av en allmänhet utanför central Gävle utomhus.

Det finns inget hot riktat mot polishuset i Gävle.

Om man som allmänhet hittar föremål som ser ut att vara något som kan vara farligt ska man kontakt polisen och berätta det, så kommer polisen ut till platsen och hämtar föremålet. Man ska aldrig flytta föremålet och forsla det till polisen.

Uppdatering torsdag 15 augusti klockan 10:30

Det föremål som lämnades in av en allmänhet till receptionen i Gävle var en mindre sprängladdning som hade kunnat orsaka skador på person och egendom om den hade hanterats felaktigt.

Hur sprängladdningen var förpackad eller hur den var tillverkad är inget som kan kommenteras för tillfället. Det man kan säga om den är att den absolut hade kunnat skada person och egendom på en mindre begränsad yta.

Allmänheten som lämnade in föremålet är inte misstänkt för något brott.

Brottsrubriceringen är försök alternativt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen fortsätter att hålla förhör i ärendet med boende intill fyndplatsen m.m.

Har man tips till polisen om händelsen ringer man telefon 114 14 och hänvisar till den mindre sprängladdningen som lämnades in till polisen i Gävle. Man kan också maila till polisen.

Se även länken om inlämning till polisen av farliga föremål. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen