Uppdaterad 20 augusti 01:57

19 augusti 15:34, Farligt föremål, misstänkt, Linköping

Misstänkt farligt föremål på Garnisonsområdet i Linköping.

Ett mindre område på Garnisonsområdet i Linköping har spärrats av idag vid 13-tiden. Nationella bombskyddet är på plats för att bedöma ett misstänkt farligt föremål.

När ett stulet föremål skulle lämnas ut till ägaren upptäcktes att föremålet såg ut att ha påverkats på ett sätt som såg misstänkt farligt ut. Föremålet kontrollerades inom några minuter av polis som omedelbart larmade Nationella bombskyddet.

Uppdatering kl 17.08:
Det nationella bombskyddet har nu undersökt föremålet och gjort bedömningen att ett mindre område måste evakueras innan föremålet kan oskadliggöras. Detta innebär att delar av Garnisonsområdet måste evakueras. Följ polisens anvisningar vid avspärrningarna.

Uppdatering kl 19.00:
Linköpings kommun har upprättat en trygghetspunkt på Ryttargårdskyrkan för de privatpersoner som inte kan komma till sina bostäder. Hela Garnisonsområdet berörs, men alla delar behöver inte evakueras. Följ polisens instruktioner på plats.

Uppdatering kl 22.45:
Evakueringen pågår fortfarande. I nuläget är det cirka 3 000 personer på Garnisonsområdet som berörs av händelsen. Det rör sig dels om evakuerade personer, men också personer som på grund av avspärrningarna inte kunnat komma in till sina bostäder under eftermiddagen och kvällen, eller personer som inte har utrymts från området utan är kvar i sina bostäder men som inte får gå ut. I nuläget finns ingen tidsprognos för när avspärrningarna kan lyftas.

Uppdatering kl 23.30:
Evakueringen är nu klar. Cirka 170 personer har evakuerats från sina bostäder. Nationella bombskyddet börjar arbeta på platsen.

Uppdatering kl. 00.00:
I samband med Nationella bombskyddets arbete på plats har det skett en detonation. Polisen har inga ytterligare uppgifter i nuläget.

Uppdatering kl. 01.50:
I samband med bombskyddets arbete på platsen inträffade strax före midnatt en detonation. Man hade tagit höjd för att detta kunde ske, det var också därför som evakueringen av delar av Garnisonsområdet skedde innan man började arbeta på platsen. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats i samband med detonationen.

Avspärrningarna runt Garnisonsområdet har nu börjat minskas ner och det är beräknat att boende ska kunna återvända till sina hem vid 2-tiden. Just nu håller polis tillsammans med räddningstjänst och personal från Tekniska verken i Linköping på att inventera skadeläget på byggnader, vatten- och elledningar. Den första inventeringen har inte visat på några skador på närliggande bostadshus. Platsen kring själva detonationen kommer vara fortsatt avspärrad och undersökas av tekniker under tisdagen.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen