21 december 15:16, Övrigt, Helsingborg

Bevakning från luften i Helsingborg.

UAS HBG karta

Under fredagen 20 december besköts både allmänhet och polismän av fyrverkeripjäser från ungdomar i den grova kriminella gängmiljön. Man idkade även skadegörelse genom att skjuta fyrverkeripjäser mot byggnader och fordon. Inga personer skadades fysiskt, varken polispersonal eller ur allmänheten.

Det här gör att polisledningen i Helsingborg, inom ramen av pågående Operation Rimfrost, omedelbart tagit beslut om att använda Unmanned Aerial System UAS, eller med ett annat ord drönare, för att förhindra brott och att för att ge större möjligheter till att utreda brott.

Aktuella områden är stadsdelarna Dalhem, Drottninghög samt Fredriksdal. Beslutet gäller från 20 december 2019 till 15 februari 2020.

Kamerabevakning genom UAS/drönare är ett nödvändigt komplement till polisens övriga verksamhet att förebygga, förhindra eller upptäcka allvarlig brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.

Kamerabevakningen kommer att bedrivas dygnet runt. Det är enbart allmän plats som ska bevakas med fokus på centrumanläggningar och platser som är att betrakta som öppna arenor. Enskilt flygtillfälle initieras av polisinsatschef och ska dokumenteras i flygloggen med angivelse av tid och plats.

Beslutet omfattar inte ljuddetektering eller upptagning av ljud på platsen.

UAS-operatören får inte filma in i de bostadslägenheter eller andra integritetskänsliga utrymmen som finns i områdena, utan enbart filma allmänna platser såsom öppna ytor och grönområden dit allmänheten har tillträde.

Hör du eller ser något misstänkt? Ring oss på nedan telefonnummer:

Akut på 112 eller icke brådskande på 114 14.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen