30 december 18:54, Ofredande/förargelse, Örebro

Ungdomar sköt raketer inne på restaurang

Strax före sju på måndagkvällen blev polisen kallad till en snabbmatsrestaurang i centrala Örebro med anledning av att personalen tryckt på överfallslarmet. Ungdomar hade skjutit raketer och smällare inne på restaurangen bland kunder och personal. Inga konkreta personskador är inrapporterade. Dock kunde tilltaget fått mycket svåra konsekvenser såväl materiellt som skademässigt på tredje person. Brottsrubriceringen är i detta nu brott mot ordningslagen, ofredande och framkallande av fara för annan. Brottsrubriceringen kan komma att ändras om personskador rapporteras in.

Det har under dagen och kvällen kommit in mängder med anmälningar om barn och ungdom som kastar smällare och skjuter raketer mot människor. Det är ett beteende som är helt oacceptabelt och som kan få svåra konsekvenser för både de som drabbas av pyrotekniken och gärningsmännen själva. Brott mot ordningslagen ger penningböter men om det uppstår personskada handlar det om åtal för vållande till kroppskada, framkallande av fara för annan med mera. Det är allvarliga åtalspunkter som kommer att begränsa unga gärningsmäns framtid betydligt vid fällande domar.

Att förse underåriga med fyrverkerier är olagligt enligt förordningen om brandfarliga och explosiva varor. Att sälja eller köpa ut fyrverkerier till underåriga kan rendera i böter eller fängelse i högst ett år. Ungdomar som ertappas med fyrverkerier kommer att rapporteras till socialtjänsten i en så kallad SOL§14-anmälan. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen