Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

För närvarande har vi vissa tekniska störningar på polisens telefonnummer 114 14. För ärenden som inte är akuta, vänligen återkom vid ett senare tillfälle. Vid nödsituation, pågående brott eller andra akuta ärenden, ring alltid 112.

29 januari 13.07, Stöld, Linköping

Lapptricket möjliggör telefonstölder.

Polisens brottssamordnare i polisregion Öst har de senaste veckorna, från årsskiftet noterat uppåt ett tiotal telefonstölder på Linköpings universitet och på Jönköping University.

De som drabbats är studenter som har suttit vid skrivbord och studerat med sin telefon bredvid sig på bordet när en man har kommit fram och tilltalat dem. Mannen har haft ett papper som han lagt fram på bordet över telefonen. När mannen sedan tar pappret igen har han tagit med sig telefonen som låg på bordet och som dolts av pappret. Mannen går sedan från platsen innan stölden upptäcks.

Förutom detta tillvägagångssätt, som är välkänt och som kallas för lapptricket finns i ett flertal ärenden ett vagt men likartat signalement på gärningsmannen: en man av normallängd, ca 175-180 cm lång som tilltalar offret på italienska.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen