16 juli 13:33, Stöld, Dalarnas län

De senaste dagarna har två brott anmälts där äldre personer frånstulits bankkort av ficktjuvar.

Under gårdagen, den 15 juli, vid 13:30-tiden, blev en kvinna i 85-årsåldern kontaktad av tre personer, två män och en kvinna, när hon kom hem efter att ha varit och handlat på Hemköp i centrala Rättvik. Hon iakttog två män i butiken, och hon såg också hur de följde efter henne hemåt. När hon kom till sin dörr blev hon kontaktad av männen, som nu också fått sällskap av en kvinna. De var alla tre närgångna mot kvinnan, och en av männen pekade på sina tänder, som om han undrade var det fanns någon tandläkare. Plötsligt lämnar de tre platsen, och då målsäganden kommer in i sin bostad upptäcker hon att hennes bankomatkort stulits ur hennes kappficka.

De tre personerna var propert klädda och mörkhåriga. En av männen och kvinnan, som var i 50-årsåldern, talade ett språk som målsäganden ej förstod.

Idag, tisdag den 16 juli vid 11-tiden, vid Get Johannas väg vid Dalahästen i Avesta, blir en man i 75-årsåldern närgånget kontaktad av fyra personer, två män och två kvinnor, på en butiksparkering. De fyra, som var propert klädda, uppträdde påfluget, och frågade efter olika adresser. Då de fyra lämnat mannen upptäckte han att hans bankomatkort saknades i hans plånbok. Den bestulne mannen beskriver de fyra personerna som "utländska".

Det är angeläget att varna för att släppa okända personer in på livet. Ofta är det någon som distraherar en person varvid någon annan lyckas stjäla ur personens fickor eller medhavda väskor.

Det kan inte uteslutas att det är samma personer som reser runt och stjäl på detta sätt varför vi vill uppmärksamma saken. Ärendena rubriceras som grov stöld.

Den som tror sig ha gjort iakttagelser vid någon av händelserna, eller varit med om något likannde ombedes kontakta polisen på 114 14 eller via denna adress: https://polisen.se/kontakt/mejla-region-bergslagen/

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen