16 juli 16:00, Fjällräddning, Gällivare

Man saknad i fjällen av sina anhöriga. Mannen ej i nöd, fortsätter sin vandring efter vila.

Anhöriga till en man i 40-årsåldern kontaktade under kvällen den 15/7 polisen och uttryckte oro för att de inte haft någon kontakt sedan åtta dygn. Mannen hade då berättat att han avsåg att åka båt över en sjö för att påbörja sin vandring i lapplandsfjällen. Mannen hade planerat att fjällvandra i upp till två veckor, han hade god fjällvana, bedömt tillräcklig utrustning och en färdplan som han förberett och delgett sina anhöriga. Enligt den färdplanen hade mannen planerat att åka båt över ytterligare en sjö den 13/7 för att sedan kontakta anhöriga. När mannen sedan inte avhörts enligt uppgjord överenskommelse kontaktade anhöriga polisen som påbörjade arbetet med att efterforska honom.

Under eftermiddagen den 16/7 blev polisen kontaktad av en person i fjällvärlden som i sin tur kontaktats av mannen. Mannen hade berättat att han plötsligt insjuknat under sin vandring och tvingats att vila några dagar längre än vad han planerat. När han sedan tillfrisknat något fortsatte han sin färd enligt planerad rutt men kom fram några dagar senare än vad som varit tänkt från början. Under vandringen hade inte mannen haft några möjligheter att kontakta omvärlden annat än via de fasta nödtelefoner som finns uppställda på olika platser. Mannen ansåg inte sig själv inte vara i behov av sjukvård eller polisens hjälp och avsåg att fortsätta sin vandring i fjällen efter att ha vilat upp sig ordenligt.

Polisen uppmanar:

Att semestra i fjällen kan vara en underbar upplevelse, likväl som en upplevelse fylld av vedermödor och strapatser(är det inte en del av äventyret?). För att undvika att drabbas av oväntade bakslag rekommenderar polisen att du som avser att vandra i fjällen tar del av följande:

- Läs på om sträckan du avser att vandra/platserna du har tänkt besöka och hämta in information från så många källor som möjligt. Svenska turistföreningen har gott om material och erfarenhetsberättelserna är många.

- Förbered dig väl, både fysiskt och mentalt. Fysisk träning i all ära, men att vara mentalt förberedd för att allt kanske inte går som du har planerat kan vara nog så viktigt.

- Upprätta en färdplan och kommunicera den till de anhöriga som kan sakna dig under tiden du är borta. Meddela också vid vilka tidpunkter du har tänkt höra av dig och på vilket sätt. Håll dig till färdplanen så gott det går, så att dina anhöriga inte blir oroliga i onödan. Tänk på att fjällstugorna ofta har gästböcker där du som besökare kan notera att du kommit fram, var du kommit från och vart du planerar att gå. Vissa fjällstugor och vindskydd är också försedda med hjälptelefoner så att du kan komma i kontakt med polisen vid behov.

- Gör upp en omfallsplanering om du skulle drabbas av otur: packa utrustning för att sova i det fria fast du inte har tänkt det. Om du behöver övernatta i naturen kan det också vara gott med något att äta, glöm inte nödproviant eller mat så att du klarar dig. När du har packat den mat som du tänker att du behöver, packa lite till.

- I fjällvärlden kan det bitvis vara dålig mobiltäckning, enda sättet att kommunicera med omvärlden är då via satellittelefon eller nödsändare. Det finns olika leverantörer av denna typ av tjänster, kontrollera innan du åker om dessa alternativ kan vara aktuell för dig.  

Trevlig tur!

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen