Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

04 juli 09:48, Stöld, Östergötlands län

Ytterligare en sadelstöld. Över 100 sadlar har stulits på kort tid.

06.57 Polisen kontaktades om ytterligare ett ärende med stulna sadlar. Denna gång är det en gård söder om Vikingstad, Linköpings kommun, som har drabbats.

07.52 Polis på plats för att dokumentera omständigheterna, söka spår, och ta uppgifter för en anmälan.

09.02 Patrullen var klar på platsen. Fyra sadlar har stulits, till ett okänt värde. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

---

Sedan den 21 maj har polisen fått in över 20 anmälningar om stölder av sadlar i Östergötland. Sammanlagt handlar det om över 100 stulna sadlar, till ett värde på över en miljon kronor. Polisen misstänker att en stöldliga agerar i länet. Stölderna har flera gemensamma nämnare:

- Avklippta elstängsel för att man ska kunna ta sig runt och in på baksidan av fastigheten, och där kunna stjäla utan upptäckt.
- Hjulspår från skottkärror som troligen används för att forsla sadlarna från sadelkammare till ett fordon eller släp.
- Tjuvarna har riktat in sig på dyrare sadlar, vid flera tillfällen har billigare varianter lämnats kvar.
- Stölderna har skett i skov: 21-24 maj i trakterna av Medevi och norr om Ljungsbro, 5-7 juni utanför Grytgöl, Hällestad och Skärblacka, 18-21 juni i Örtomta-trakten, Fillinge och Björsäter, och nu 2-4 juli nära Hackefors, norr om Brokind och utanför Vikingstad.

Polisen behöver allmänhetens hjälp för att stoppa stölderna. Tjuvarna kan mycket väl slå till fler gånger. Tipsa polisen om exempelvis fordon som har väckt misstankar, eller andra uppgifter. Bilder och annan information kan skickas från mobilen via polisens tips-formulär på polisen.se. Se länk nedan.

---

Det finns sätt att minska risken att drabbas av stölder:

- Ha ordentliga lås till sadelkammaren och en rejäl dörr, gärna med larm. Det finns exempel där tjuvar har försökt, men inte lyckats få upp en ståldörr till en sadelkammare i länet.
- Lås fast sadlar på väggmonterade byglar, så kallade sadellås.
- Ha bra belysning med rörelsesensor, möjligen även på baksidan av fastigheten.
- Arbeta med grannsamverkan och var uppmärksam på personer och fordon som agerar på ett avvikande sätt.
- Stöldmärk sadeln med märk-DNA så är chansen större att återfå godset om polisen hittar stulna sadlar.

Var försiktig med att ingripa men notera avvikande företeelser, exempelvis bilar som kör in på gården eller besök av okända och oväntade personer. Notera eventuella bilnummer och signalement och rapportera dessa till polisen.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen