Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

04 juli 20:25, Övrigt, Gotlands län

Sju anmälningar har hittills upprättats den 4 juli under polisens kommendering i Almedalen i Visby.

Sammanfattning gällande anmälningar hittills den 4 juli fram till klockan 20:20.

Klockan 17.53 upprättade polisen en anmälan om hets mot folkgrupp efter att någon eller några har ritat en tyrruna på en prideflagga på Södertorg i Visby.

Efter mångfaldsparaden i Visby under eftermiddagen den 4 juli upprättades två anmälningar. Ett antal personer i grupp stod längs med paraden vid Hamnplan och bildade en icke tillståndsgiven allmän sammankomst. Polisen upprättade därför en anmälan om brott mot ordningslagen, vilket sker regelmässigt vid icke tillståndsgivna allmänna sammankomster. Under samma parad stod även ett antal personer med banderoller vars budskap kan vara hets mot folkgrupp, och därför är en förundersökning inledd.

En anmälan är även upprättad om grov vårslöshet i trafik efter att en person blev påkörd av en bilist vid 13-tiden under onsdagen 3 juli i Visby. Föraren uttryckte sig även på ett sådant sätt att det har upprättats en anmälan om förolämpning med hatbrott. Tack vare polisens kameror kunde föraren tas in till förhör.

Under natten till torsdagen den 4 juli stals även ett antal flaggor i Visby och en anmälan är upprättad om stöld.

Det har tidigare under dagen även upprättades två anmälningar om hets mot folkgrupp samt skadegörelse efter att en eller flera gärningspersoner under natten till torsdagen den 4 juli hade klottrat symbolen tyrrunan på det glasmonument som finns på Hamnplan i Visby. Det förekom även skadegörelse på ett utställningstält.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen