Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Uppdaterad 30 juni 09:08

27 juni 09:45, Övrigt, Västerås

Samlingsnotis med utvalda händelser som polisens kommendering hanterar under Västerås Cityfestival.

Nedan följer kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisens kommendering hanterar under Västerås Cityfestival. Alla utryckningar behöver inte ha en direkt koppling till festivalen och en adressangivelse/plats kommer att anges vid varje händelse. 

Frågor från media om polisens arbete under evenemanget hänvisas till polisens presstalesperson Johan Thalberg (010-56 76 720), som finns på plats på dagtid från torsdag 27 juni till och med söndag 30 juni.

Händelsenotisen uppdateras regelbundet från och med fredag morgon. 

TORSDAG 28 JUNI


15.11. Stora Gatan, Västerås.

En man i 20-årsålders är misstänkt för brott mot knivlagen efter att ha burit kniv. Efter att polisen upprättat en anmälan och tagit kniven i beslag, avlägsnades mannen från köpcentret där han befann sig.

15.25. Västerås centrum.

En patrull kontrollerade en man i 20-årsåldern som uppvisade tecken på narkotikapåverkan. Mannen misstänks för ringa narkotikabrott eget bruk och medtogs till polisstationen för provtagning.

15.30. Stora Gatan, Västerås.

Polisen kontrollerade en man i 20-årsåldern som hade narkotika på sig. Mannen blev efter kontrollen misstänkt för ringa narkotikabrott innehav.

18.45. Stora Gatan, Västerås.

En polispatrull avvisade pojke i tonåren som störde den allmänna ordningen.

21.09. Västerås Centralstation.

Polisen kontrollerade en man som bar kniv. Mannen är nu misstänkt för brott mot knivlagen och kniven togs i beslag.

22.27. Stora Gatan / Vasagatan.

Två grupperingar yngre män bråkade om en basketkorg. Polispatrull på plats lugnade ner situationen. Ingen anmälan upprättades.

23.07 Fiskartorget, Västerås.

Polis larmades till Fiskartorget med anledning av ett bråk i publiken i festivalområdet. Två män i 20-årsåldern avlägsnades ifrån platsen. Ingen anmälan upprättades och det är okänt om någon skadades i samband med händelsen.

FREDAG 29 JUNI

00.05 Vasaparken, Västerås.

Polisen hjälpte en man till sjukhusets akutmottagning med anledning av hans höga berusningsgrad.

00.36. Torggatan, Västerås.

Polisen kontrollerade en man i 20-årsåldern som hade en mindre mängd narkotika på sig. Mannen är nu misstänkt för ringa narkotikabrott eget bruk och innehav.

Övrigt: Totalt (runtom i Västerås) har fem personer från klockan nio i torsdags och under natten omhändertagits med stöd av lagen om omhändertagande av berusade personer.

13.36. Lägesuppdatering.

Polisen är på plats och fotpatrullerar i festivalområdet. Det finns så här långt inga händelser från dagen att rapportera om.

13.43. Vasaparken, Västerås.

En yngre kvinna lämnade sin väska med värdesaker utan uppsikt i några minuter. När hon skulle hämta väskan var den borta och polisen larmades till platsen. Det finns inga spår efter väskan eller den eller de som utförde stölden. Polisen kommer upprätta en anmälan om stöld.

14.49. Stora Gatan, Västerås.

När en polispatrull skulle omhänderta en man och en kvinna spottade kvinnan mot en av poliserna. Både mannen och kvinnan blev omhändertagna med stöd av LOB. Kvinnan är misstänkt för förgripelse mot tjänsteman.

17.03. Västerås Centrum.

En man som omhändertogs med stöd av LOB blev våldsam under intransporten till polishuset och patrullen fick belägga honom med både hand- och fotfängsel för att inte riskera fler angrepp. En av poliserna skadade sig lindrigt i samband med händelsen men behövde inte uppsöka akut läkarvård. En anmälan om våld mot tjänsteman kommer att upprättas.

21.22. Västgötegatan, Västerås.

En kvinna som gapade och skrek utanför polishuset avvisades av en polispatrull.

23.39. Fiskartorget, Västerås.

Det var stökigt i publiken framme vid scenen och polisen tillkallades till platsen. En person omhändertogs med stöd av LOB och en yngre man avvisades från platsen.

23.58. Fiskartorget, Västerås.

En flicka under 15 år larmade om att hon hade blivit sexuellt ofredad på Fiskartorget. Polisen upprättade en anmälan och kontaktade flickans vårdnadshavare.  

LÖRDAG 29 JUNI

01.18. Stora Gatan, Västerås.

En tonårspojke som tidigare under dagen blev bestulen på sin moped såg den man som han misstänker för stölden på ett snabbmatställe. Efter att polis hade varit på platsen är mannen nu misstänkt för stöld och tonårspojken kunde under natten få tillbaka sin moped.

03.40. Stora Torget, Västerås.

Polisen kontrollerade en man i 25-årsåldern som uppvisade tecken på narkotikapåverkan. Mannen medtogs till polisstationen för provtagning och är nu misstänkt för ringa narkotikabrott eget bruk.

04.26. Biskopsgatan, Västerås.

När polisen kontrollerade ett fordon försökte föraren ljuga om sin identitet. Polisen lyckades få fram identiteten på föraren som nu är misstänkt för grov olovlig körning.

Övrigt: På Västerås Cityfestival har det under fredag dag/kväll och lördag natt varit många besökare, men det har varit färre anmälda brott och störningar än vad polisen hade väntat sig. Från i fredags kväll och under lördagsnatten har ett 20-tal personer i Västerås omhändertagits för LOB, det är också något färre än vad polisen hade räknat med. Ingen har gripits eller anhållits.

14.55. Lägesuppdatering.

Polisen är på plats i festivalområdet. Prideparaden genomförts utan störningar och i övrigt finns det inga händelser att rapportera om så här långt.

19.59. Stora Gatan.

Polisen larmades om ett bråk mellan flera personer, där en person ska ha mottagit flera slag. Polisen var på platsen men kunde hitta någon av de inblandade i bråket.

20.20. Mimerporten, Östermalm.

Polisen kontrollerade en man i 20-årsåldern som uppvisade tecken på narkotika. Mannen bar även en kniv som polisen beslagtog. En anmälan om ringa narkotikabrott eget bruk och brott mot knivlagen har upprättats.

22.18. Kopparbergsvägen.

Polisen stoppade ett fordon där föraren, en man i 25-årsåldern, hade en kniv på sig. Polisen beslagtog kniven och föraren är nu misstänkt för brott mot knivlagen.

23.04. Munkgatan.

En polispatrull träffade på två berusade 16-åringar, som efter kontakt blev överlämnade till sina vårdnadshavare.

23.08. Stora Gatan.

Polisen larmades om ett slagsmål med flera personer inblandade. En yngre man som misstänktes ha medverkat i slagsmålet hittades men inget brott gick att styrka. Mannen omhändertogs för ordningsstörning och fick medfölja till polisstationen.

23.16. Stora Torget.

En man är gripen för försök till grovt våld mot tjänsteman. Se separat händelsenotis.

23.49. Kopparbergsvägen.

Polisen kom i kontakt med två män som hade mottagit slag när de försökte avstyra ett bråk. En anmälan om misshandel har upprättats. Det finns ingen misstänkt eller gripen för gärningen.

SÖNDAG 30 JUNI

01.17. Torggatan.

På en uteservering bråkade flera personer och polisen larmades till platsen. Det är oklart om någon skadades eller om något brott har begåtts, men flera personer avvisades, avlägsnades och omhändertogs för att ha stört den allmänna ordningen.

02.04. Fiskartorget.

Polisen kontaktades av en tonårsflicka mellan 15-18 år som uppgav att hon hade blivit sexuellt ofredad på festivalen. Polisen säkrade utredningsuppgifter och tog hand om tonårsflickan innan de lämnade platsen.

03.00. Stora Torget.
  
Ordningsvakterna på en restaurang tillkallade polis med anledning av ett bråk mellan två personer. En anmälan om misshandel och en motanmälan om ofredande har upprättats. En av personerna omhändertogs med stöd av LOB.

Övrigt: Sedan 15-tiden på lördagseftermiddagen har ett 20-tal personer omhändertagits i Västerås (behöver ej vara kopplat direkt till festivalen) enligt polislagen §13 (PL13), för störande av allmän ordning, eller enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB).

Under lördagskvällen och natten har polisens kommendering larmats på fler ordningsstörningar och brott än under tidigare dygn (torsdag / fredag).

Observera att ovanstående händelser endast är kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisens kommendering hanterar under Västerås Cityfestival. Alla utryckningar behöver inte ha en direkt koppling till festivalen och en adressangivelse/plats har angetts vid varje händelse. Fler brottsanmälningar kan inkomma i efterhand.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen