Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

För närvarande har vi vissa tekniska störningar på polisens telefonnummer 114 14. För ärenden som inte är akuta, vänligen återkom vid ett senare tillfälle eller använd våra e-tjänster. Vid nödsituation, pågående brott eller andra akuta ärenden, ring alltid 112.

21 mars 13:01, Stöld, Eskilstuna

Två liknande stölder av mobiltelefoner.

Polisen fick under onsdagskvällen in två anmälningar om stölder av mobiltelefoner i Eskilstuna, med samma tillvägagångssätt. Den ena skedde på stadsbiblioteket på Kriebsensgatan och den andra på en restaurang vid Fristadstorget.

Stölden på biblioteket inträffade vid 16.30-tiden. En man hade kommit fram till en kvinna som satt vid ett bord. Hon hade sin mobiltelefon på bordet. Mannen ska ha lagt fram en lapp med text på italienska och undrat om hon kunde översätta. Lappen placerades över kvinnans mobiltelefon. Han fick ingen hjälp och lämnade platsen. När han var försvunnen upptäckte kvinnan att hennes mobiltelefon var borta. Mannen beskrevs som flintskallig, smal, och i 25-30-årsåldern.

Vid 16.50 hände samma sak på en restaurang vid Fristadstorget. En kvinna hade sin mobiltelefon på bordet när en man kom fram med en lapp på italienska. Han tog även hennes mobiltelefon.

Polisen har upprättat två anmälningar om stöld. I nuläget finns det ingen misstänkt.

Liknande stölder inträffade på universiteten i Jönköping och Linköping i slutet av januari. Den gången var det en man som pratade italienska. Ingen kunde gripas för de stölderna. Vid stölderna i Eskilstuna ska mannen ha pratat engelska med brytning.

Tillvägagångssättet brukar kallas för lapp-tricket, eller kart-tricket, där en gärningsman lägger fram en lapp eller en karta och riktar den drabbades uppmärksamhet dit, medan tjuven stjäl värdesaker. Polisen uppmanar allmänheten att vara vaksam för att fler stöldförsök kan ske.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen