Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se
Uppdaterad 02 april 14:51

31 mars 23:16, Detonation, Motala

Explosion i Motala. Inga personskador.

Kl. 22:59 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en adress i Motala med anledning av att det hörts en kraftig explosion i ett bostadsområde.

På plats har man kunnat konstatera att det finns skador på ett hus, vilka orsakats av explosionen. Vad det är som exploderat och i vilket sammanhang är i skrivande stund inte känt.

Polisen har en pågående insats med anledning av ärendet, varför ärendet inte kommer att kommenteras vidare i nuläget.

Denna text kommer att uppdateras när ny information finns att tillgå. 

Uppdatering kl. 00:30:

Två personer befann sig i aktuell fastighet när explosionen inträffade, dessa skall ha klarat sig i princip oskadda (någon av dem skall ha fått ett mindre skärsår från glassplitter) men har för säkerhets skull förts till sjukhus för kontroll.

Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubricering försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. I skrivande stund pågår en omfattande polisinsats på platsen, med bl.a. dörrknackning.

Området runt den aktuella fastigheten är avspärrat i avvaktan på bombtekniker från det Nationella Bombskyddet, vilka är på väg till Motala från Stockholm. När de anländer kommer en undersökning av brottsplatsen att ske i samarbete med kriminaltekniker från Region Öst och innan den har gjorts kan inga kommentarer kring vad för slags sprängmedel som använts och liknande frågor kunna lämnas. 

Updatering kl. 03:00:

Bombteknikerna från det Nationella Bombskyddet har nu kommit på plats och kommer inom kort att påbörja undersökningen av brottsplatsen tillsammans med Region Östs kriminaltekniker. Hur lång tid undersökningen kommer att ta är okänt.

Uppdatering kl. 04:25:

Bombteknikerna är nu klara med sin undersökning av brottsplatsen, nu fortsätter arbetet med att göra en kriminalteknisk undersökning av platsen. Denna undersökning kan komma att fortgå under flera dagar då arbetet är väldigt omfattande.

Till vissa medier har felaktigt kommunicerats att det par som befann sig i huset när explosionen skedde skulle ha befunnit sig på ovanvåningen när det small. Detta har visat sig vara fel, de befann sig i ett rum på undervåningen (d.v.s. samma plan som altanen) som är beläget i an annan ände av huset sett från altanen.

 

06.25 avspärrningarna på platsen är fortfarande kvar. Kriminaltekniker som arbetat på platsen under natten är nu klara med den initiala undersökningen och de kommer att ersättas av andra kriminaltekniker från polisregion Öst. Det finns för närvarande inget ytterligare att kommunicera förutom det som nämnts ovan. Ytterligare information kommer när det finns sådan att kommunicera.

09.25 det avspärrade området har nu minskats ner efter att undersökningarna i det större området är slutförda. Polisen har begärt att Motala kommun ska hjälpa till med att ta bort splitter från gatan i anslutning till brottsplatsen.

Uppdatering tisdag 2/4:

09.45 Den tekniska undersökningen av brottsplatsen kommer att fortsätta under dagen. Gårdagens arbete på plats handlade i första hand om dokumentation, i dag kommer man att leta mer aktivt. Fler förhör kommer också att hållas under dagen, både med målsägare men även platsbesök kommer att göras för att försöka fånga upp fler personer som har gjort iakttagelser. I nuläget finns ingen misstänkt eller frihetsberövad. Ärendet leds framöver av åklagare Eva Nemec Nordh på Åklagarkammaren i Linköping. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen