Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

05 mars 12:39, Övrigt, Umeå

Man i 35-årsåldern häktad misstänkt för häleri och stöld.

En man i 35-årsåldern häktades idag vid Umeå tingsrätt misstänkt för tre fall av häleri och ett fall av stöld.

Ärendena rör cyklar med höga godsvärden. Polisen fattade misstankar mot mannen när man under helgen påträffade en stulen cykel utanför dörren till mannens bostad.

Vid en efterföljande husrannsakan i mannens bostad med tillhörande förråd påträffades ytterligare två cyklar som misstänks vara stöldgods. Senare under helgen identifierades ytterligare en cykel i polisens cykelförråd för hittegods som tidigare påträffats i anslutning till den misstänktes bostad. Vid en kontroll av den misstänktes nyckelknippa passade en av nycklarna till låset på den aktuella cykeln.

I de nu aktuella ärendena har polisen kunnat spåra ägare till två av de fyra cyklar som påträffats.

- Allt för många gånger saknas ramnummer i de stöldanmälningar vi får in, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare.

Många av de cyklar som kommer in till polisen har värden på flera tiotusentals kronor. Trots detta är det många gånger svårt att hitta ägare till cyklarna. Främst för att det i de stöldanmälningar som kommer in till polisen finns så få uppgifter att cykeln inte kan identifieras.

- Ett gott råd är att ta bilder på din cykel med din mobilkamera och dessutom notera cykelns ramnummer, fortsätter Magnus Eklund.

De som stjäl cyklar och cykeldelar säljer mycket av detta på säljsidor till människor som tycker att de gör en bra affär.

- Man har skyldigheter som köpare att begära kvitton, kontrollera ramnummer och försäkra sig om att det är en ”ärlig” cykel, avslutar Magnus Eklund.

Om man misstänker att det är stöldgods ska man kontakta polisen och framförallt inte köpa cykeln. Man kan om man köper en stulen cykel bli misstänkt för häleri.

Under 2018 anmäldes totalt 1072 cykelstölder i Umeå kommun.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen