25 november 12:57, Sammanfattning vecka, Knivsta

Polisrutan Knivsta

Bostadsinbrott

Under de senaste veckorna har Polisen märkt av en ökning av antalet inbrott utanför Uppsala i Lövstalöt, Björklinge, Storvreta, Järlåsa och Bälinge. Med anledning av detta vill vi att alla som bor i Uppsala län ökar sin uppmärksamhet mot det som är avvikande och obekant. Knivsta har varit relativt förskonat från inbrott, kanske delvis tack vare en väl utbyggd Grannsamverkan (GSV). Under 2019 har 10 fullbordade bostadsinbrott hittills genomförts i Knivsta, det är en mkt låg siffra jämfört med senaste åren. Under Feb och Mars 2020 kommer nya möjligheter att ansluta sig till GSV genom Polisens utbildningar.
Mer info kommer i Polisrutan i början på 2020.

Vad krävs då för att bli en del av GSV ? Alla kan vara med, husägare och boende i lägenheter
• Läs på konceptet : http://samverkanmotbrott.se/
• Gå på Polisens utbildning
• Nästa utbildning av konceptet sker preliminärt den 4:e Feb och den 19:e Mars 2020. Så bygg nu mer relationer med dina grannar, boka dessa datum och häng på, vänta inte tills du blivit drabbad av inbrott !
För mer information eller frågor maila till:
grannsamverkan-lpo-uppsala-knivsta.po-uppsala@polisen.se


Vinterdäck, nu är det dags !
Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.
• Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.
Tillåten tid att använda dubbdäck är mellan 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.


Viltolyckor
Högrisktid för viltolyckor ! Skydda dig och viltet genom att :
• anpassa farten
• skanna av området närmast vägen för att i vart fall öka chansen att slippa köra på ett vilt.
• Lära dig mer på https://www.viltolycka.se/ om du är du osäker på vad som gäller. Men viktigast är förstås att ringa 112 och meddela polisen vid en påkörning

Så arbetar Polisen med miljöbrott

- Miljöbrott berör ofta en rad olika myndigheter. Därför samarbetar polisen med bland andra Tullverket, Kustbevakningen, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen.
- Precis som vid annan brottsbekämpning är underrättelseinformation, att polisen får in tips, viktig för att polisen ska kunna agera mot misstänkta miljöbrott. Oftast upptäcks och polisanmäls inte miljöbrott av enskilda personer utan av olika tillsynsmyndigheter, till exempel kommunernas miljökontor och Länsstyrelsen.


Särskilt utbildade poliser utreder miljöbrott
-Det finns ett antal särskilt utbildade poliser som utreder miljöbrott. Dessa samarbetar med en särskild enhet inom Åklagarmyndigheten, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. En åklagare leder alltid förundersökningar av miljöbrott.
- Tipsa polisen om miljöbrott.  Om du vet eller misstänker att någon ägnar sig åt miljöbrottslighet ska du vända dig till polisen eller kommunens miljökontor.


18:e – 24:e november
NÅGRA GENOMFÖRDA POLISINGRIPANDEN I KNIVSTA Antal
Böter Trafikbrott 3
Allmän Trafikkontroll 2
Anmälan olaga hot 2
Ofredande Vuxen som ofredat barn 2
Husrannsakan Personell, Efterlyst anträffad 1
Anmälan misshandel Någon form av relation 1
Brott mot Knivlagen Anträffad vid fordon och förarkontroll. Anmälan 1
Tips/Telefonsamtal Om brott m.m. från medborgare 20
Kontrollerade Personer/Fordon 40


ETT URVAL AV HÄNDELSER OCH ANMÄLDA BROTT Antal
Anmälan om skadegörelse Mestadels klotter 6
Anmälan olaga hot. Har skett på sociala medier. Gärningsperson utpekad 1
Anmälan cykelstöld 2
Anmälda viltolyckor Varav 1 smitning där påkörande bilist lämnat det påkörda djuret på platsen utan åtgärd 7

Anmäla brott eller tipsa polisen :
Ring 11414 eller på bifogad länk kan du tipsa polisen, finns på Polisen.se :
https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt/
Pågående brott / färsk gärning: Ring 112

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen