18 oktober 10:31, Bedrägeri, Gävle

Under den senaste veckan har ett flertal personer utsatts för bedrägerier på telefon som kallas vishing.

Vid tre tillfällen har gärningsmannen kommit över flera hundratusen kronor. Det är vad som nu är känt via anmälningar som har inkommit till polisen.

Brottsoffren är oftast äldre människor som lämnar ut kontonummer och bank-id till bedragarna.

Brottsförebyggande åtgärder
En vädjan från polisen är att hela samhället måste fortsätta att hjälpas åt att sprida information om konsekvenser av att lämna ifrån sig bankuppgifter och bank-id via telefon och nätet. Ingen bank eller myndighet arbetar på det sättet att man ringer upp kunder och ber dem logga in på konton under ett telefonsamtal för att hjälpa en kund.

Polisen har vid flera tillfällen tidigare varnat för brottet vishing. Allt tyder på att brotten fortsätter och så kommer det att vara en lång tid framöver. Polisen gör allt för att lagföra gärningsmännen som begår brotten. En svårighet i utredningarna är att finna pengarna till målsägarna. Tyvärr så försvinner pengarna väldigt fort mellan olika konton.

Brotten ger snabba pengar på kort tid och därför lockas fler bedragare till att begå brotten.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen