31 oktober 09:40, Polisinsats/kommendering, Norrköping

Information från polisen inför IFK Norrköping-Djurgården.

Under lördagen tar IFK Norrköping emot Djurgården i en match där gästerna har möjlighet att säkra SM-guldet i fotboll. Matchen startar 13.00 och det väntas bli fullsatt på Östgötaporten. Polisen har beslutat att matchen ska bedömas som en särskild händelse. 

Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att alla upplever evenemanget som välkomnande, tryggt, säkert och stämningsfullt. Fler bortasupportrar än vanligt är att vänta till Norrköping denna helg, med tanke på ett hägrande SM-guld för Djurgården. Insläpp och visitering kan ta tid, så alla med biljett uppmanas att komma till arenan i god tid. Mycket människor på en begränsad yta innebär också att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, IFK Norrköping, som ansvarar för ordningen inne på Östgötaporten och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan. Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.

Den stora publiktillströmningen kommer att påverka trafiken i anslutning till arenan, och på större gator mellan arenan och resecentrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss/spårvagn till matchen.

Att polisen har bedömt matchen som en särskild händelse innebär att polisens arbete leds i en stab, och extrapersonal har kallats in för att fotbollsfesten ska kunna genomföras utan allvarliga ordningsstörningar. Under insatsen kommer polisen bland annat att arbeta med en så kallad UAS i vissa delar av centrala Norrköping, en obemannad flygfarkost med kamera, även kallat drönare. Syftet med detta är att få bra överblick hur folkmassor rör sig, samt att vid behov kunna identifiera personer som har begått brott. En begränsad mängd personer kommer att ha tillgång till materialet. Det råder samtidigt flygförbud över centrala Norrköping, förutom för samhällsviktiga aktörer.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otrygghet, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla. 

Kontakt för media:
Polisens presstalesperson Björn Öberg, 010-56 656 38 (delvis upptagen i möten under torsdagen)

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen