01 september 19:00, Polisinsats/kommendering, Solna

Sammanfattning av polisinsats i samband med fotbollsderby på Friends Arena.

Dagens insats kan sammanfattas som relativt normal för att vara ett stockholmsderby. Före match uppstod vissa ordningsstörningar. Invid och på Friends Arena har det varit ett bra ordningsläge vilket i hög grad bygger på ett effektivt arbete från arrangören med att uppfylla det stora flertalet av delarna i säkerhetsplanen.

- Såväl poliser som arrangörens ordningsvakter har varit på rätt plats vid rätt tillfälle och på grund av detta har vi haft möjlighet att avstyra en del bråk. Jag vill framhålla det arbete som arrangören har utfört vilket resulterade i en väl genomförd insats säger Anders Rissel, kommenderingschef för polisen. 

Polisinsatsen hade fram till klockan 19.00 lett till:

En polisman har skadats i samband med att ett knallskott kastades och detonerade nära polismannen. En anmälan om grov misshandel/våld mot tjänsteman har upprättats. Polismannen kunde trots skadan fortsätta tjänstgöra. Brottet skedde före match inne i city.

En polisman har fått en skada i huvudet då en burk har kastats och träffat. En anmälan om våld mot tjänsteman har upprättats. Brottet inträffade vid Solna pendeltågsstation. Även denna polisman kunde fortsätta tjänstgöra.

Före matchen ertappades ett 100-tal personer i Solna då de var på väg att börja slåss med varandra. Polis var på plats och resultatet från detta ingripande var att 66 personer avlägsnades i bussar, 16 personer omhändertogs och 34 personer avvisades från platsen.

En åskådare hoppade under matchen över staketet in på planen. Denne har rapporterats för brott mot Ordningslagen.

Under matchen har det eldats 110 bengaliska facklor och rökfacklor. En polisanmälan över dessa ska upprättas.

Efter matchen har det rapporterats om vissa slagsmål på perrongen till Solna pendeltågsstation. En person har blivit slagen och därefter knuffad ned på spåren. En anmälan om grov misshandel har upprättats över händelsen. Incidenten medförde också förseningar i tågtrafiken från och till stationen.

Frågor om polisens insats i samband med fotbollsderbyt besvaras på 010-56 373 53

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen