Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Uppdaterad 13 september 10:00

10 september 02:15, Stöld/inbrott, Bollnäs

Tolv personer gripna som misstänkta för diverse stölder/inbrott runt om i Hälsingland.

Polisen har under natten gripit tolv personer misstänka för stölder/inbrott runt om i Hälsingland. Det var efter ett tips/iakttagelse från allmänheten i Bollnäs under natten som polisen i Falun kunde stoppa fyra fordon.

I dom fyra fordonen färdades tolv personer som alla greps. I fordonen har polisen hittat diverse stöldgods som man kan misstänka härör från diverse sommarstuge- och/eller bostadsinbrott runt om i Hälsingland.

Samtliga fordon har tagits i beslag för teknisk undersökning.

De gripna kommer förhöras under morgonen, vartefter en åklagare får fatta beslut om de skall anhållas.

Ett omfattande utredningsarbete väntar.

Uppdatering klockan 10:25 

Polisen har samordnat sina resurser i Gävleborgs län och utredningen leds i en särskild ordning. En kommenderingschef med stab är utsedd.  Även en samordning av resurser sker inom region Mitt. Polisen genomför förhör och omfattande beslaghantering med spårsäkring. 

I ett så omfattande frihetsberövande ärende som 12 gripna går det åt stora personalresurser. Polisen samordnar förhörsledare, polisenstekniker, personal för godshantering, transportpersonal av de gripna och personal för att leda insatsen. Polisen kommer att planera insatsen på lång och kort sikt. 

Personerna som har gripits kommer att höras så snart de kan. Av de 12 gripna är 8 fortfarande gripna och 4 anhållna. Förundersökningen leds av Åklagarkammaren i Gävle. Under natten leddes förundersökningen av jouråklagare som har lämnat över ärendet på morgonen. 

Det är flera fordon i beslag som ska sökas igenom och gods i dem ska säkras av polisens tekniker. Utredningspersonalen kommer att lägga ned stora resurser att försöka spåra beslagtagit gods till anmälningar om inbrott och stölder, som har skett i Hälsingland och länen som gränsar till Hälsingland. Arbetet att spåra godset till ev. anmälningar är ett arbete som kan ta lång tid. 

Polisen uppmanar allmänheten som har fritidsfastigheter/ stugor och bostäder i Hälsingland, Alfta och Ovanåker att kontrollera sina fastigheter om de har utsatts för brott i närtid.  

Om man nyligen har haft inbrott så anmäler man det till polisen på telefon 114 14 eller mailar till polisen. Polisen kommer då att kontrollera upp anmälningarna mot det gods som har beslagtagits. 

Denna sida kommer att uppdateras efter hand. Tänkta uppdateringstillfällen under dagen i dag är klockan 12:00 och 15:00.

Uppdatering klockan 12:30

Förhören med de misstänkta fortsätter. Det tar tid att genomföra förhören för det är svårt att få fram försvarare och tolkar.
Det tyder på att de misstänkta är EU-medborgare men det ska fastställas via noggrann identifiering.

Polisen vill påtala vikten av att målsägare till tidigare gjorda anmälningar om inbrott i bostäder och fritidsfastigheter måste göra en tilläggsanmälan till polisen på det gods man har blivit bestulen på. 

Vid tilläggsanmälan gällande det gods man har blivit bestulen på är det viktigt att man som målsägare eller anmälare är väldigt noggrann i sin beskrivning av sitt gods. Har man gods med någon nummermärkning så ska man ange det. Har man märkt sitt gods med DNA eller på något annat sätt ska man även ange det i sin tilläggsanmälan. Har man fotografier på sitt gods så meddelar man de också.

Nästa uppdatering sker 15:00 av denna sida.

Uppdatering klockan 15:55 

Av de 12 gripna är 10 anhållna av åklagare efter förhor och 2 är fortfarande gripna. Förhören fortsätter under kvällen.

Polisen har två minibussar och två personbilar i beslag fullt med gods. Godset ska försiktigt plockas ur fordonen och man ska genomföra spårsäkring på godset.Detta arbete är tidsödande och kommer att fortgå under kvällen och de närmaste dagarna.

Nästa uppdatering sker i morgon onsdag 11 september efter klockan 10:00.

Uppdatering klockan 12:00 onsdag den 11 september

Alla gripna personer anhölls av åklagare vid Åklagarkammaren i Gävle efter det inledande förhören. 12 personer sitter anhållna.

Det arbete som kommer ske under dagen i dag är att fortsätta med säkringen av det gods som fanns i de fyra fordon som togs i beslag. Polisen kan inte kommentera vad det är för gods mer än att man kan konstatera att det är mycket gods och en viss del av godset tyder på att komma från fritidsfastigheter.

På torsdagen har man för avsikt att åter höra alla misstänkta i ärendet. Då ska man även försöka fastställa personernas identitet och från vilket land de kommer. Alla misstänkta hörs med hjälp av tolk.

Uppdatering fredag den 13 september klcoakn 10:00

I dag beslutade kammaråklagare Peter Olofsson vid Åklagarkammaren i Gävle att frige samtliga 12 anhållna som greps den 10 september. Frigivandet skedde på morgonen med start ca klockan 08:00.
Brottet som de frigivna misstänks för har ändrats från grov stöld till häleri. Alla frigivna är fortfarande misstänkta för brott.
Kommentar kring frigivandet hanteras av åklagare.


Polisen arbetar med stora delar av sina resurser för att knyta de misstänkta till brott. Det är ett omfattande arbete med resurserna i polisområde Gävleborg, i region Mitt och nationella enheter. Polisen i Gävleborg samverkar med polisen inom Europol, Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning. Gränspolisen arbetar med den lagstiftning som finns för att se om man kan vidtaga några åtgärder mot personerna som är EU-medborgare.

Polisen kommer att fortsätta sitt arbete med att spåra ägare till det gods som är i beslag. De misstänktas fordon är fortfarande i beslag. Det är få beslagspunkter som polisen har kunnat finna målsägare till men arbetet att leta fram målsägare kommer att pågå lång tid framöver.

Mycket av godset som hittades i fordonen är gods som polisen tror kommer från fritidsfastigheter och återvinningscentraler.
En del av det gods som anträffades var märkt och då kontaktade man den ursprunliga ägaren och de meddelade att de slängt godset på en återvinningscentral i Hälsingland.

Polisen kommer även i fortsättningen att arbeta brottsförebyggande och hantera inkomna anmälningar när det gäller inbrott. Inbrott i bostäder är ett prioriterat arbete för polisen. 

Mikael Hedström
presstalesperson i region Mitt
telefon: 010-56 785 42
mail: mikael.hedstrom@polisen.se

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen