12 september 19:17, Bedrägeri, Strängnäs

Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök.

14.56 Polisen kontaktades om ett försök till vishing-bedrägeri i Strängnäs kommun. En kvinna i 80-årsåldern hade blivit uppringd av en person som uppgav sig vara från banken, och att någon hade försökt ta ut pengar från kvinnans konto. Uppringaren uppmanade henne också att höja sin swish-gräns och att hon absolut inte fick säga något till någon om ärendet, då Säpo var inkopplat.

I samband med att kvinnans mobilbatteri blev dåligt så avslutades samtalet och något bedrägeri genomfördes aldrig. Polisen upprättar en anmälan om försök till bedrägeri.

Polisen vill gå ut med en varning om att bedrägerier via telefon fortfarande sker, i olika former. Det kan handla om att få en drabbad att logga in på sitt bank-id eller bankdosa, eller att bedragaren ringer först och sedan kommer hem till den som de vill lura av pengar.

En del utger sig för att ringa från polisen för att få kontakt och förmå den uppringde att agera på sätt som ger bedragaren tillgång till ens bankkonto eller bankkort. Det drabbar personer i alla åldrar. Varken banker eller polis arbetar på detta sätt.

Man ska aldrig lämna ut koder eller signera något via bank-id eller bankdosa på någon annans uppmaning.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen