25 september 13:35, Övrigt, Uppsala

Mordutredning går framåt – men polisen behöver hjälp

Den 16 februari 2019 klockan 23:04 inkommer flera samtal till polisens ledningscentral om en person som har blivit skjuten på Stålgatan i Uppsala. Utanför Stålgatan 24B hittas en skottskadad 58- årig man som senare avlider. Innan mannen sköts hämtade han upp sin dotter på Centralstationen i Uppsala. Därefter åkte de hem till bostaden på Stålgatan och när de närmade sig bostaden såg de en okänd person som stod vid uppfarten till huset. Den 58-årige mannen klev ut ur bilen och gick mot den okända personen som då avlossade flera skott som träffade mannen.

Personen som avlossade skotten lämnade platsen och sprang till en liten röd alternativt mörk bil som stod parkerad på en parkeringsplats i närheten. Bilen avvek sedan från platsen via gångvägar mellan Stålgatan och Fålhagsleden.

Kort före mordet befann sig den 58-årige mannen vid vattenpipebaren Layali Beirout och pizzeria Maestro på Stångjärnsgatan i Uppsala. Polisen är intresserade av om någon gjort iakttagelser den 16 februari mellan 19–22.00 på någon av dessa platser som mannen besökte ofta.

Senare i utredningen visar det sig att mannen som sköts till döds har hotats med pistol vid ett tidigare tillfälle. Den 30 januari 2019 cirka 22.00 färdades den 58-årige mannen och hans fru i en bil på väg till deras bostad. Vid ett övergångsställe på Stålgatan klev en okänd person ut och riktade en pistol mot mannen som då körde bilen. Polisen ser ett direkt samband mellan händelsen på övergångsstället och den senare skjutningen där mannen avlider.

En kort tid efter mordet hittade en privatperson ett vapen utomhus och lämnar in det till polisen. Vapnet är intressant för mordutredningen och har skickats till Nationellt forensiskt centrum för spårsäkring och analys. Polisen har vidare gjort framsteg i utredningen, bland annat genom flera förhör där personer har berättat för att hjälpa till.

Polisen söker ytterligare information till båda händelserna. Dels information om händelsen på övergångsstället på Stålgatan den 30 januari, där alla iakttagelser från Stålgatan och området Slavsta är intressanta. Men också information om mordet den 16 februari där iakttagelser gjorda på och omkring brottsplatsen (Stålgatan 24B) mellan 19 och 22.00 är av stort intresse. Finns exempelvis uppgifter om den röda alternativt mörka flyktbilen i området kan det ha stor betydelse för utredningen.  

Polisen har uppgifter om att en kvinna körde förbi i en mörk Volvo vid tiden för mordet. Ett vittne har berättat att kvinnan i Volvon såg flyktbilen köra in på gångvägen från Stålgatan efter skjutningen. Efter iakttagelsen har kvinnan tillsammans med vittnet sökt upp en polis för att berätta om det hon har sett. Polisen har ännu inte kunnat identifiera kvinnan som körde Volvon men är mycket angelägen att komma i kontakt med henne, för att ta del av hennes iakttagelser av flyktbilen.  

En uppgift som du bedömer som ointressant kan för utredningen vara värdefull och polisen är högst angelägna om att få in all typ av information. Tips och iakttagelser lämnas till polisen via 114 14 eller www.polisen.se/tipsa-polisen.

Polisens kontaktperson i ärendet är inspektör Cecilia Winblad, gruppchef på Grova brott i Uppsala.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen