03 september 11:52, Stöld/inbrott, Östergötlands län

Nio stölder på byggarbetsplatser i Östergötland den senaste veckan.

Den senaste veckan har nio stölder anmälts på byggarbetsplatser i Östergötland. Fyra av dessa har inträffat det senaste dygnet, varav tre i Mjölby och en i Norrköping.

Ofta är det verktyg som tillgrips, ofta till höga värden som ligger relativt oövervakade i containrar. Sex av de nio stölderna den senaste veckan har skett genom att man klippt upp staket till byggarbetsplatser, och sedan tömt hela containrar på verktyg.

Vart verktygen sedan tar vägen är oklart, men man vet att åtminstone en del av dem förs utomlands.

Polisen arbetar med kartläggning av grupper som kan genomföra den här typen av stölder, och det är viktigt att komma ut till varje brottsplats och kunna genomföra en brottsplatsundersökning. Tyvärr är det ofta svårt att få till, eftersom byggarbetsplatser sällan står stilla och man börjar arbeta på platsen direkt efter att stölden upptäckts – vilket förstör eventuella spår.

Drabbas din byggarbetsplats av verktygsstölder: låt brottsplatsen vara och ring polis på 114 14 så att vi kan komma dit och genomföra en brottsplatsundersökning. Det finns också speciella larmanordningar man kan installera i containrar, det är också bra att märka alla verktyg med exempelvis märk-DNA eller på annat sätt. Då blir det lättare att identifiera verktygen om de hittas.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen