28 april 01:12, Bedrägeri, Uppsala

Ungdomar försökte betala med falska 500-kronorssedlar

En taxichaufför kontaktade polisen sedan tre ungdomar, två killar och en tjej, som åkte i hans bil försökt betala mat vid en hamburgerrestaurang i Uppsala med fem falska 500-kronorssedlar.

När taxichaffören sade att han skulle ringa polisen sprang de tre ungdomarna iväg, dock utan de falska sedlarna som var kvar hos taxichauffören.

En polispatrull kom till platsen och upprättade en anmälan och de falska sedlarna är togs i beslag.

Lite senare anträffades tre ungdomar i närheten som misstänks vara de tre som befann sig i taxin. Två av dem var efterlysta efter att ha avvikit från olika ungdomshem så de transporterades till polishuset i Uppsala i väntan på avfärd till respektive ungdomshem.

Fallen med falska sedlar har ökat den senaste tiden i Sverige, men det är fortfarande ovanligt att svenska sedlar förfalskas enligt Riksbanken. Det enklaste sättet att kontrollera att sedeln är äkta är att vicka på sedeln. Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. När man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran i bilden färg från guld till grönt. Man bör dock granska flera säkerhetsdetaljer i kombination när man kontrollerar om en sedel är äkta.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen