29 augusti 01:54, Övrigt, Malmö

Oroligheter i Malmö under fredagskvällen

Under fredagskvällen utbröt oroligheter i Malmö efter att en koran bränts och att en otillåten manifestation ägt rum på Stortorget, där en koran sparkades omkring på marken.

Oroligheterna urartade till våldsamt upplopp i delar av Malmö med bränder, skadegörelse och stenkastning mot polis och räddningstjänst. Ett femtontal personer har frihetsberövats. 

Manifestationen på Stortorget hade inte tillstånd och därför beslöt polisen att upplösa den och sex personer frihetsberövades, misstänkta för hets mot folkgrupp. Både koranbränningen och händelsen på Stortorget har upprörde mycket känslor.
– Det är beklagligt att man riktar sin ilska mot myndigheterna, säger Stefan Sintéus som är kommenderingschef, men den förstörelse och oro som kvällens och nattens upplopp inneburit har drabbat alla Malmöbor. Vi har tillsammans med Malmö stad, föreningar och religiösa samfund arbetat för att Malmö ska vara tryggt och säkert och vi kommer att arbeta hårt för att återskapa tryggheten i Malmö. Vi utreder nu de brott som har begåtts och arbetar för att vi ska ha en fortsatt lugn situation i Malmö. 

Vid 3-tiden natten mot lördagen var läget lugnt och boende i det drabbade området hjälpte till att städa upp föremål som kastats.

Under lördagen inriktas arbetet på trygghetsskapande åtgärder. Polisen kommer tillsammans med personal från socialtjänsten på Malmö stad kommer att vara på plats i området för att möta de boende.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.