02 december 20:35, Stöld, Linköping

Stöld av farlig vätska.

16.05. Polisen fick in en anmälan om att ett emballage med en behållare med radioaktivt vätska stulits från US i Linköping. Vätskan var ett radioaktivt läkemedel som används vid undersökning av kroppens inre organ.

Universitetssjukhuset skickade ut personal själva för att leta efter emballaget med behållaren, och efter en stund hittade de emballaget i Trädgårdsföreningen, men inte behållaren med det radioaktiva läkemedlet.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är det inte bra att få i sig vätskan, hålla behållaren i handen eller bära den nära kroppen, men det är inte livshotande. Ämnet i behållaren är kortlivat, vilket betyder att det kommer att vara helt ofarligt efter bara ett par dagar. 

Om behållaren hittas uppmanas allmänheten kontakta polisen genom att ringa 114 14, eller gå in på på polisens hemsida och berätta det de vet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.