21 december 07:09, Trafikolycka, vilt, Norrtälje

Tre viltolyckor under morgonen i Norrtälje kommun - vid Görla, Länna och Roslags-Bro. Skador på fordon. Plats ska märkas ut när detta sker.

Kl 05.38 körde en anmälare på ett vildsvin vid Görla.

Kl 06.01 körde en person på ett rådjur vid Länna kyrka.

Kl 06.47 körde en person på ett vildsvin vid Vätövägen i Roslags-Bro.

Inga personskador i något av fallen men skador på bilarna.

Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann. Du måste göra en anmälan, ställa ut triangel och markera olycksplatsen även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen.

Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.

Vid polisanmälan ska du uppge följande:

* Dina person- och fordonsuppgifter.
* Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken. Om möjligt ange GPS-position.
* Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.
* Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.