23 december 15:28, Stöld/inbrott, Örnsköldsvik

Sex personer häktade misstänkta för smash and grab-stöld i Örnsköldsvik

 

Den 28 september 2020 skedde en smash and grab-stöld mot Naturkompaniet i Själevad, Örnsköldsvik. Det var strax före 03:00 som en dörr forcerades på byggnaden med hjälp av en stulen hjullastare. Varor för flera hundra tusen kronor stals.

Två bilar, en ljus och en mörk bil lämnade platsen på E4 i riktning söderut. Troligen rör det sig om bilar av märket Audi i kombimodell.

– Generellt är detta ganska svåra brott att klara upp. Men i detta fall fanns ett par trådar att dra i så Örnsköldsvikspolisen beslutade att arbeta hårt och intensivt med ärendet. Detta i gott samarbete med polisen i Södra Ångermanland under utredningens inledande fas, säger Tony Östman, förundersökningsledare i lokalpolisområde Norra Ångermanland.

Efter cirka sex veckor hade utredningen kommit så långt att kammaråklagare Catharina Kjelsson kunde anhålla fyra personer i deras frånvaro som misstänkta för brottet.

Dagen efter frihetsberövades de fyra misstänkta i en samordnad insats. Två av dem frihetsberövades i Ångermanland och två i Stockholmsområdet. Frihetsberövandena gjordes i gott samarbete mellan enheter från hela polisområde Västernorrland,  regionala insatsstyrkan samt Stockholmspolisen.

Samtliga fyra häktades den 12 november på sannolika skäl misstänkta för grov stöld. Två av de häktade misstänks även för en liknande smash and grab-stöld mot en butik på Birsta handelsområde den 12 oktober.

Under ärendets gång har ytterligare två misstänkta häktats. En person från Ångermanland som häktades den 26 november samt en från Stockholm som häktades i dag, den 23 december.

– Vi är nu inne i en intensiv del av utredningen där vi planerar att hålla ett antal förhör under mellandagarna samt inväntar svar på diverse analyser, säger Tony Östman, förundersökningsledare.

Åtal ska vara väckt 28 december (för de fem först häktade) och 11 januari för den senast häktade.

Polisen vill be allmänheten om hjälp. Personer som kan ha gjort iakttagelser av de två Audibilarna som lämnade brottsplatsen den 28 september uppmanas höra av sig till polisen på telefonnummer 114 14.

Bilarna passerade inte polisens kontrollplats norr om Härnösand, så troligen har de vikit av E4:an någonstans i Kramfors kommun den 28 september mellan klockan 03:00 och 05:00.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.