21 februari 07:50, Trafikolycka, vilt, Jämtlands län

Viltolyckor i Jämtlands län under morgonen.

Klockan 07:08: Samtal om viltolycka med älg på länsväg 644 I Fångåmon, Åre. Ingen person kom till skada. Det är oklart om älgen skadades, en eftersöksjägare kallas ut. 

Klockan 07:08: Samtal om en vilolycka med rådjur på länsväg 321 ovan fotbollsplanen i Galhammar, Svenstavik. Inga personskador uppkom. Det är oklart om rådjuret skadades, det sprang från platsen efter olyckan. Eftersöksjägare kallas till platsen. 

 

Så minimerar du risken för viltolyckor
Anpassa hastigheten
Din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen. Har du anpassat din hastighet till underlag och din sikt?


Anpassa avståndet
Ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och får svårare att se rörelser i skogsbrynet.


Lär dig om djurens beteende
Finns det mer olycksdrabbade sträckor där du ska åka? Har du extra koll i gryning och skymning? Läs på om tips via viltolycka.se.

Om olyckan ändå sker
Ring 112
Ring 112 och anmäl viltolyckan. I det läget ska du inte använda polisens telefonnummer 114 14.


Ta hand om eventuella skadade
Se till att eventuellt skadade får första hjälpen i väntan på ambulans.


Markera platsen
Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa. Se till att polisen har korrekta koordinater. Förslagsvis finns en funktion för det i Nationella Viltolycksrådets app.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen