03 februari 18:09, Trafikolycka, vilt, Jämtlands län

Flertalet viltolyckor i Jämtlands län under måndagskvällen.

Klockan 17:22 Olycka mellan personbil och två renar på länsväg 514 i höjd med Remmet, Vemdalen i Härjedalen. Det finns inga uppgifter om personskador. Det är oklart om renarna skadades, de lämnade platsen. Berörd sameby kontaktas. 

Klockan 17:54 Olycka mellan personbil och rådjur på E45 Vid Tullingsås, Strömsund. Inga personskador har uppkommit. Rådjuret är skadat och ligger i vägrenen, en eftersöksjägare kallas till platsen.

Klockan 17:57 Olycka mellan personbil och två renar på länsväg 1004, Granberget-Tåsjö, Strömsund. Det finns inga uppgifter om personskador. Renarna är döda. Berörd sameby kontaktas.

Så minskar du risken för viltolyckor

Anpassa hastigheten, din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen, tänk på vägbanans underlag och din sikt.
Anpassa avståndet, ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och du får svårare att se rörelser i skogsbrynet. 

 
Om olyckan sker

Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa. 


Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge:

Dina person- och fordonsuppgifter
Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken (om möjligt ange GPS-position)
Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen