29 januari 17:11, Trafikolycka, vilt, Västerbottens län

Flera renpåkörningar i Västerbotten under eftermiddagen.

Klockan 15:58: Bil och ren på E4 norr om Granberget, Sikeå, Robertsfors kommun. Ingen uppgift om personskador. Renen är död, berörd sameby kontaktas.

Klockan 16:49: Lastbil och ren på länsväg 510 en kilometer från Norrforsvägen, Nordmaling. Inga personskador. Renarna var i sällskap om fyra och föraren tror sig ha träffat två. En ren är halt efter olyckan. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 17:01: Olycka mellan personbil och en renhjord på länsväg 512 mellan Gräsmyr och Hössjö. Inga personskador har uppkommit. Minst två renar är skadade. Berörd sameby kontaktas.

 

Så minskar du risken för viltolyckor

Anpassa hastigheten, din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen, tänk på vägbanans underlag och din sikt.
Anpassa avståndet, ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och du får svårare att se rörelser i skogsbrynet.  


Om olyckan sker

Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa. 


Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge:

Dina person- och fordonsuppgifter
Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken (om möjligt ange GPS-position)
Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen