Uppdaterad 29 januari 19:59

29 januari 17:35, Trafikolycka, vilt, Jämtlands län

Flera viltolyckor i Jämtlands län under eftermiddagen.

Klockan 15:54 Personbil och rådjur på länsväg 731 i Borglunda, Ragunda. Ingen uppgift om personskador finns. Det är oklart om rådjuret skadades, en eftersöksjägare kallas ut.

Klockan 17:18 Lastbil och ren på länsväg 749 i Lit. Inga personskador. Renen är död. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 17:27 Personbil och ren på länsväg 749 mellan E45 och Trevägskorsningen. Ingen person har skadats. Renen är död. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 17:31 Personbil och ren på länsväg 514 cirka en mil från Vemhån, Sveg. Ingen person har skadats. Renen är skadad. Berörd sameby kontaktas. Bilen måste bärgas från platsen.

Uppdatering 19:12:

Klockan 17:50 Personbil och tre renar på E45 söder om Rätansbyn, Berg. Ingen person har skadats. Det är oklart om renarna skadades. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 18:04 Buss och sex renar på länsväg 514 mellan Björnrike och Vemhån, Härjedalen. Det finns ingen uppgift om några personskador. Alla renar är döda och ligger i vägkanten. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 18:20 Personbil och ren på länsväg 66 i Valne, Krokom. Det finns inga uppgifter om personskador. Renen har inga synliga skador. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 18:31 Personbil och två renar på länsväg 346 strax utanför Hoting, Strömsund. Ingen person har skadats. Det är oklart om renarna skadades. De två renarna var i sällskap med ytterligare två. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 18:36 Personbil och älg på länsväg 342 i Gäddede, Strömsund. Ingen person har skadats. Det är oklart om älgen skadades, en eftersöksjägare kallas ut.

Klockan 18:36 Personbil och rådjur på E14 i Åre. Ingen person har skadats. Rådjuret ligger dött vid vägkanten.

Uppdatering 19:55:

Klockan 18:59 Personbil och rådjur på länsväg 321 strax söder om butiken i Hallen, Åre. Det finns inga uppgifter om personskador. Rådjuret haltade. En eftersöksjägare kallas till platsen.

Klockan 19:46 Personbil och rådjur på E14 Undersåker, Åre. Ingen person har skadats. Det är oklart om rådjuret skadades, det lämnade platsen efter olyckan. Eftersöksjägare kallas ut.

Så minskar du risken för viltolyckor

Anpassa hastigheten, din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen, tänk på vägbanans underlag och din sikt.
Anpassa avståndet, ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och du får svårare att se rörelser i skogsbrynet.  


Om olyckan sker

Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa. 


Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge:

Dina person- och fordonsuppgifter
Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken (om möjligt ange GPS-position)
Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen