30 januari 19:17, Trafikolycka, vilt, Norrbottens län

Flera renpåkörningsolyckor i Norrbotten under eftermiddag och kväll.

Klockan 16:14, Olycka mellan personbil och ren på länsväg 827, Renhagen, Gällivare. Inga personskador. Renen är inte död men ligger på marken. Berörd sameby kontaktas.

Klockan 16:37, Olycka mellan personbil och ren på länsväg 392 i Nybyn, Överkalix. Inga personskador. Det är oklart om renen skadades, den lämnade platsen. Samebyn kontaktas.

Klockan 17:15, Olycka mellan lastbil och ren på E45, Stenträsk, Jokkmokk. Inga personskador. Renen är död och ligger i plogkanten. Samebyn informeras.

Klockan 18:18, Olycka mellan personbil och ren på riksväg 99 vid Kuttainen, Karesuando. Inga personskador. Renen är skadad. Berörd sameby kontaktas.

Så minskar du risken för viltolyckor

Anpassa hastigheten, din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen, tänk på vägbanans underlag och din sikt.
Anpassa avståndet, ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och du får svårare att se rörelser i skogsbrynet.  


Om olyckan sker:

Ring 112 och anmäl att du råkat köra på ett vilt djur.
Ta hand om eventuella skadade personer i väntan på ambulans.
Placera ut en varningstriangel så inte fler olyckor sker.
Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa. 


Vid polisanmälan av en viltolycka ska du uppge:

Dina person- och fordonsuppgifter
Var olycksplatsen är, ort, vägnummer och kännemärken (om möjligt ange GPS-position)
Vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvunnit.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen