Sök på polisen.se

23 juli 17:30, Bedrägeri, Malmö

Bedrägeriförsök i Malmö – falska poliser.

Under sena torsdags eftermiddagen har flera separata händelser om bedrägeri kommit till polisens kännedom. 

Tillvägagångssättet beskrivs som att en okänd gärningsperson ringer upp målsäganden och utger sig för att vara polis. Denna falska polis vill åt offrets bankkort och dess koder.  I någon av dessa händelser påstår den falska polisen att målsägandens bankkort är ”skimmat” (kopierat) och att polisen har gripit en misstänkt person.

Denna falska polis vill att målsäganden ska lämna ut sitt kort och frågar även efter koden till bankkortet.

 

Skydda dig mot falska telefonsamtal 
Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

 

Här nedan finns mer information om hur bedragare försöker lura äldre.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.