12 juni 10:16, Stöld, Hallands län

Flera anmälningar gjorda i region Väst gällande stölder i samband med så kallat karttrick samt stölder ut handväskor.

Under de senaste dagarna har flera fall av det så kallade ”karttricket” anmälts i region Väst. Anmälningarna hittills rör Älvsborg, Göteborg och Halland. I Halland har anmälningar inkommit från Halmstad, Laholm och Kungsbacka. Karttricket går ut på att gärningsmannen går fram till någon som t ex sitter på en uteservering och har lagt mobiltelefon eller plånbok på bordet framför sig. Gärningsmannen lägger en utvecklad karta över värdesakerna på bordet, detta samtidigt som man frågar efter vägbeskrivning. Samtidigt stjäls sakerna under kartan. I andra fall hålls kartan upp framför en person, och under tiden samtalet pågår om vägbeskrivning tillgrips personens värdesaker. Det är en pågående brottslighet som även är rörlig till sin karaktär, vilket innebär att brottsplatserna kan variera i ett geografiskt område. Tillvägagångssättet är dock detsamma. Det har också anmälts stölder ur gästers väskor på restauranger.

Polisen vill uppmärksamma på den här typen av brottslighet. I anmälningarna från Halland förekommer två män i anslutning till stölderna genom karttricket. Polisen är i utredningen angelägen om tips och iakttagelser från allmänheten som kan leda arbetet framåt. Dessa tas tacksamt emot via Polisens växel 114 14, eller via tipslänk på polisen.se

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.