26 juni 14:47, Motorfordon, stöld, Västerås

En bilstöld i Surahammar leder till ett längre förföljande i Västerås.

Kl 14:47 inkommer samtal till polisen om att en bil lastad med verktyg stulits ca kl 14:30 i Surahammar. Anmälaren återkommer till polisen en halvtimme senare och berättar att bilen har en GPS-puck och att han nu kan se att bilen körs omkring i närheten av Skultuna. Detta leder polisens patruller rätt och en patrull ger stoppsignal till föraren av den stulna bilen, men han väljer att köra iväg och ett förföljande uppstår.
Föraren kör söderut längs med länsväg 681/Skultunavägen till Västerås där han kör igenom Billsta och tar sedan cykelvägar tillbaka till länsväg 681 där han kör norrut.
Även Skultuna passeras delvis på cykelväg.
Vid Skarvsta tar föraren av från länsväg 681 och gör en några kilometer lång tur över en åker innan han kommer ut på länsväg 681 igen och kör mot Västerås ännu en gång.
Hastigheterna är som mest ca 150 km/h på vägen och 30-80 km/h på cykelvägarna.
Under förföljandet försöker polisen stoppa bilen ett par gånger med spikmatta och genom prejning - i höjd med busshållplats Forsby får polisen träff med spikmattan och den stulna bilen stoppas.
Föraren är en man i 35-årsåldern som grips, förföljandet har då pågått i mer än en halvtimme.
Initial rubricering gäller tillgrepp av fortskaffningsmedel och grovt drograttfylleri. Misstankar om fler brott kan tillkomma, t.ex. är bilen försedd med stulna registreringsskyltar.


Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.