Uppdaterad 04 juni 20:02

04 juni 11:59, Polisinsats/kommendering, Malmö

En tillståndsgiven demonstration, Black lives matter kommer att genomföras på Ribersborg i Malmö under kvällen.

Rätten att demonstrera är grundlagsskyddad och polisen i region Syd har därför beviljat den ansökan som inkommit, Samtidigt ska polisen se till att deltagare följer de bestämmelser som finns, så smittspridningen inte tar fart i samhället. I den rådande situationen med smittspridning av coronaviruset är polisen skyldig att upplösa allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. Vi har ett nära samarbete med arrangören och en bra dialog kring hur detta ska genomföras på bästa sätt för alla parter. Polisen kommer att arbeta kommunikativt för att detta ska bli en bra och trivsam demonstration för alla och uppmanar alla att ta ett eget ansvar med anledning av pandemin.

UPPDATERING

Den allmänna sammankomsten på Ribersborgsstranden översteg 50 deltagare klockan 17.40. Genom dialog med arrangör kommunicerades detta och arrangören försökte själv förmå deltagarna att lämna platsen. Då deltagarantalet fortsatte öka beslutade Polismyndigheten att upplösa den allmänna sammankomsten klockan 17.55.

Uppdatering

Större delen av deltagarna från Ribersborgs strand tågade gemensamt in mot Stortorget och stannade där och fortsatte skandera. Då de är fler är 50 personer är det att betrakta det som en ny allmän sammankomst. Klockan 19.52 tog polismyndigheten beslutet om att upplösa sammankomsten.

Frågor från media besvaras av Eva-Gun Westford på 0705-471857

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.