05 juni 16:00, Sammanfattning vecka, Knivsta

POLISRUTAN - Utdrag av händelser och polisens riktade arbete i Knivsta kommun samt en brottsförebyggande uppmaning kopplat till stölder

Sammanfattning fredag 29/5 – fredag 5/6

Från fredag 29/5 till fredag förmiddag 5/6 så registrerade regionledningscentralen (RLC) 96 stycken händelserapporter (HR) kopplade till Knivsta kommun. Detta är alla händelser som rings in via larmcentralen 112 tillsammas med polisen egeninitierade jobb som t.ex. att man stoppar och kontrollerar en bil/person m.m. Majoritetan av veckan HR var just egeninitierade jobb från polisens sida tillsammans med HR som handlade om djur på/vid vägen eller viltolyckor.

Hög polisnärvaro i Knivsta

Polisen har varit mycket aktiv i kommunen senaste veckan. Hela 20 HR var kopplade till trafikontroller på ett eller annat sätt. Polisen har haft trafikontroller på bl.a. Länsväg 255, Riksväg 77, E4, Forsbyvägen och Brunnbyvägen/Gredelbyleden. Ett av dessa trafik-HR gällde en person som blev gripen för narkotikabrott den 4/6 och en annan blev misstänkt för drograttfylla och fick körkortet omhändertaget.

I helgen 30/5 så hade polisen även en extra resurs i Knivsta för att arbeta mot den senaste tidens eskalering av ungdomar som framför fordon vårdslöst samt festar på olika ställen och stör de boende. Detta är en del i vårt riktade brottsförebyggande arbete i Knivsta. När patrullerna var på plats så var det lugnt för tillfället och enligt uppgift hade flera ungdomar begett sig till Takpannegatan i Uppsala. Insatsen styrde då om mot Takpannegatan där polisen kunde bekräfta att omkring 40-50 fordon befann sig tillsammans med en mängd ungdomar från stora delar av regionen, bl.a. några från Knivsta. Just Takpannegatan har varit ett återkommande problem med många ungdomar som dricker alkohol, skräpar ner och inte kör lagligt. Dock viktigt att betona att flera av ungdomarna också sköter sig exemplariskt, både gällande uppförande och framförande av fordon. Tyvärr är det en mindre del som förstör för resten.

Polisen har varit offensiv med ett kommunikativt förhållningssätt genom dialog med personerna på plats. Resultat för insatsen blev:

10 st botar varav 4 var hastighet och ett körkortsomhändertagande (135km/h på 70 sträcka med mc)
4 flygande besiktningar av fordon
1 anmälan om grov olovlig körning
1 A-traktor i beslag där hastigheten uppmättes till 94 km/h.

Viltolyckor/Djur på vägen

Hela 27 av 96 HR i veckan var kopplade till djur! Dessa handlade om alltifrån att man kört på vilda djur på olika vägar, rådjur på fel sida viltstängslet vid E4, skadat vildsvin vid Lv273 nära länsgränsen till en lösspringande hund i Ar. Gällande vildsvinet så kallades kommunjägare in som kunde spår djuret och avliva det.

Stöld av bekämpningsmedel – se över säkerheten

Här vill polisen varna för en trend som ännu inte nått Polisregion Mitt som Knivsta ingår i. Det är nämligen så att i regionerna Syd, Öst och Bergslagen har stölder av bekämpningsmedel, ogräsmedel och näringsämnen skett under de senaste veckorna. Det har handlat om stora mängder och värden. Stölderna tycks fortsätta norrut och farhågorna är att även region Mitt kommer att drabbas. Med det sagt ber polisen berörda att vara uppmärksamma och se över säkerheten kring förvaringen av nämnt gods.

Utdrag av händelserapporter (HR) från veckan

29/5 kl. 14:46. Bakom Thunmanskolan samlades flertalet ungdomar och spelad hög musik som ekar mellan husen vilket stör boenden i närheten. Ett återkommande problem på framförallt fredagar enligt boende i området.

1/6 kl. 23:10. På Forsbyvägen var det en grupp ungdomar som tog material från ett vägbygge, koner etc., och satt ut som en avspärrning i vägen. När polis kom till platsen hade ungdomarna hunnit lämna. Polisen iordningställde platsen.

Den 1/6 så skedde ett inbrottsförsök på Dammgatan.


Anmäla brott eller tipsa polisen:
Ring 114 14 eller på bifogad länk kan du tipsa polisen, finns på Polisen.se :
https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt/
Pågående brott/färsk gärning: Ring 112

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.