02 maj 16:57, Sammanfattning vecka, Knivsta

POLISRUTAN - Sammanfattar den gångna veckan från 24/4 - 1/5 med mycket fokus på trafikarbete och Valborg

Från fredag eftermiddag 24/4 till fredag kväll 1/5 så registrerade regionledningscentralen (RLC) 67 stycken händelserapporter (HR) kopplade till Knivsta kommun. Detta är alla händelser som rings in via larmcentralen 112 tillsammas med polisen egeninitierade jobb som t.ex. Poliskontoret som öppnar och kontroll av personer/fordon eller att polisen omhändertagit någon enligt LOB då det inte kunnat ta hand om sig själv.

Valborg
Undertecknad, Kommunpolis för Knivsta, hade under dagpasset på Valborgsmässoafton förmånen att arbeta i yttre tjänst genom den förstärkta ordningsresursen i Lokalpolisområdet. Knivsta kommun ronderades samt de klassiska samlingsplatserna för valborgsfirande i centrala Uppsala. Många hade lyssnat till råden om att hålla sig hemma vilket gjorde att det var ytterst få personer ute och ett mycket lugnt arbetspass. Under kvällen rapporterades det senare in ett antal större ungdomsfester i Knivsta som ordningsresursen hanterade, bl.a. stängde man ner en fest Alsike. En person blev under kvällen omhändertagen för berusning enligt LOB i Knivsta. När man summerar valborg så var det totalt sett en mycket lugn dag.

Trafikarbete
Många HR från veckan är kopplade till trafikkontroller och trafikbrott. I Knivsta har det skett trafikontroller på LV77 där man bland annat omhändertog en rattfyllerist och på E4an där en bilist omhändertogs för drograttfylleri. Polisen har även haft trafikontroller på Gredelbyleden och LV255.

”Har ni inget bättre för er?” Det är en fråga som folk ibland ställer polisen vid en trafikontroll då dem tycker att polisen borde göra annat. Eftersom polisen hela tiden arbetar efter lokal lägesbild och är en händelsestyrd organisation anpassar man verksamheten efter behovet. Olika enheter fokuserar också på olika saker, likt en Ortoped som arbetar med skelettet jämfört med en Kardiolog som hanterar hjärtat. Ibland hjälps också olika enheter åt och man är flexibel inom den egna enheten, t.ex. kan ingripandepolisen som åker på 112-larmen ställa upp en trafikkontroll om dem har tid över.

En trafikkontroll har flera olika effekter som att vara trygghetskapande och brottsförebyggande och kan rädda liv, många sänker hastigheten i samband med en hastighetskontroll. En viktig aspekt som personer som ställer frågan ”har ni inget bättre för er” troligtvis inte tänker på är att alla människor, alltifrån hederliga medborgare till personer som sysslar med grov organiserad brottslighet färdas på våra vägar. Vid en trafikkontroll fångar man upp vapen, stöldgods, narkotika, efterlysta personer med mera.

Det har varit flertalet trafikkontroller runt om i Polisregion Mitt som Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta tillhör. Det har bl.a. varit större insatser under 23-24 april med poliser från flera olika lokalpolisområden i samverkan inkluderat poliser från Uppsala/Knivsta. Vid vissa kontroller har även Tull, gränspolis och arbetsmiljöverket deltagit. En av dess insatser skede utanför Gävle. Omkring 700 fordon kontrollerades under insatsen. Några av resultaten kommer här:

5 st drograttfylleri (var av ett i kombination med alkohol)
2 st grova olovliga körningar
1 st tung lastbil togs enl. TBL§7, (Trafikbrottslagen)
14 st flygande inspektioner av fordon

250 gram marijuana i beslag
ca 40 st plantor marijuana i beslag
6 st ringa narkotikabrott
2 st ringa dopingbrott

1 st vapenbrott
1 st brott mot lagen om explosiva varor
4 st ADR-kontroller (farligt gods på väg)
20 st vägningar av fordon och ekipage

3 st hindrande av fortsatt färd
49 st ordningsböter, utfärdade på plats för diverse brister
4 st körkortomhändertagande
34 st inre utlänningskontroller där gränspolisen kontrollerade giltigheten på pass m.m.

Läs mer om trafikinsatsen på polisens hemsida, se länk efter artikeln.

Anmäla brott eller tipsa polisen:
Ring 114 14 eller på bifogad länk kan du tipsa polisen, finns på Polisen.se :
https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt/
Pågående brott/färsk gärning: Ring 112

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen