26 maj 16:13, Trafikkontroll, Östersund

Resultat av trafikkontroller i Östersund med omnejd under tisdagen.

Polisen har under tisdagen kontrollerat trafiken i Östersund med omnejd samt även i Krokoms kommun. Fokus för kontrollerna har varit på beteende.

Polisen har utfärdat 27 ordningsbot (böter) till förare som har använt mobiltelefon under färd. 

- Många av dessa använde mobiltelefon under färd i samhället där det finns många oskyddade trafikanter. Om man tittar ner på telefonen i två sekunder och samtidigt kör 40 kilometer i timmen hinner man färdas 22 meter - och det hinner hända mycket på 22 meter. När mobilen används under färd på större vägar är risken i stället att man har högre hastighet i kombination med att det kan dyka upp djur eller hända annat oväntat i trafiken medan man distraheras av telefonen, säger Jimmy Norberg, chef för trafikgruppen i polisområde Jämtland.

15 ordningsbot har utfärdats till förare och passagerare som har färdats utan bilbälte. 

Undersökningar har visat att många trafikanter som färdas utan bilbälte och som skadas i trafiken gör det i samhällen, det vill säga ofta i närheten av hemmet. Det handlar kanske om kortare sträckor med lägre hastigheter.

- Moderna bilar är dock försedda med krockkuddar och tanken vid en kollision är att bältet ska hålla tillbaka en om krockkudden löser ut. Men har man då inte bilbälte finns risken att du drabbas av en än värre skada när krockkudden löser ut, säger Jimmy Norberg. 

Vid en trafikkontroll på Odenskogs industriområde avvek en bilist då han såg patrullen. Bilen stoppades och föraren blåste positivt i sållningsinstrumentet. Han blåste 0,59 milligram alkohol per liter utandningsluft och misstänks därmed för grovt rattfylleri. Mannens körkort samt bilnyckeln omhändertogs.

Utöver det utfärdade polisen även två ordningsbot (böter) till förare som inte stannat vid stopplikt.

En ordningsbot utfärdades för att fordonet var försett med körförbud.

Två ordningsbot utfärdades gällande fordon som hade solfilm på sidorutorna framtill.

Polisen omhändertog även registreringsskyltarna från ett fordon vars fordonskatt ej var betalt. Föraren fick också böter.

En ordningsbot gällde ett fordon som saknade registreringsskylt framtill.

Två flygande besiktningar utfördes av fordon där brister påtalades. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.