Sök på polisen.se

27 maj 16:54, Trafikkontroll, Umeå

Umeå, resultat från trafikkontroller i dag.

I dag har polisen utfört slumpmässiga trafikkontroller på olika platser i Umeå. En förare som kontrollerades misstänks för rattfylleri och bilnycklarna omhändertogs.
Två förare misstänkt för olovlig körning. Båda hade återkallat körkort som härstammar från trafikonykterhetsbrott. I ett av fallen beslagtogs bilen enligt TBL §7 för att förebygga framtida trafikbrott.
En förare som kontrollerades misstänks för drograttfylleri.

Onsdag den 27 maj är Trafiknykterhetens dag. Det är en viktig dag att uppmärksamma eftersom alkohol eller droger orsakar många allvarliga olyckor och dödsfall i trafiken. I Sverige skadas årligen drygt 1000 personer allvarligt och cirka 80 personer omkommer i trafikolyckor som är relaterade till alkohol eller droger.

- Det visar på vikten av att också försöka minska återfallsrisken. En stor del av polisens nykterhetsarbete i trafiken handlar om återfallsprevention, det vill säga att hindra återfall i rattfylleribrott. De förare som rapporterats för rattfylleri erbjuds kontakt med beroendevården, berättar Gabriella Varodell, trafikpolis i Umeå.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.