29 maj 14:26, Sammanfattning vecka, Knivsta

POLISRUTAN - Eskalerande ungdomsproblematik, medborgarlöften samt bildelstölder från BMW-bilar i veckans sammanfattning från Knivsta.

Från fredag 22/5 till fredag förmiddag 29/5 så registrerade regionledningscentralen (RLC) 66 stycken händelserapporter (HR) kopplade till Knivsta kommun. Detta är alla händelser som rings in via larmcentralen 112 tillsammas med polisen egeninitierade jobb som t.ex. att man stoppar och kontrollerar en bil/person m.m.

Bildelsstölder i Alsike

Den 26/5, 27/5 och 28/5 så rapporterades det in att BMW-bilar i nära anslutning till varandra i Alsike fått bl.a. ratten stulen. Var uppmärksamma på avvikande beteenden i området och ring polisen på 112 om ni ser vad som ser ut som inbrottsförberedelser eller pågående brott.

Festande ungdomar

Den 22/5 rapporteras det in om att ett 20-tal fordon och mellan 50-100 personer befunnit sig vid elljusspåret vid Boängsvägen och man har bl.a. eldat på saker.

24/5 och 27/5 rapporteras det in om att ungdomar festar bakom Adolfsbergsskolan. Det spelas hög musik och dricks enligt uppgift alkohol bl.a. Detta är ett problem som återkommer och boende i närheten har svårt att sova. Det förekommer också viss skadegörelse kring skolan och fordon körs ibland in på skolkgården. Även vid Coop i Alsike rapporteras det in om större samlingar av ungdomar.

Knivsta är ett av fokusområdena just nu inom polisens Operativa inriktning och man har bl.a. tillsyn vid aktuella platser. Dock synkar tyvärr inte polisens resurser alltid i förhållande till alla inkommande ärenden i Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta. Då måste polisen prioritera och kan inte alltid åka på ärenden som inte har högsta prio. Dock är det av stor vikt att allmänheten fortsätter att ringa så att kännedom om problematiken finns och åtgärder kan sättas in. Med anledning av det vill polisen återigen tack allmänheten för ert engagemang.

Medborgarlöften och polisens förebyggande arbete

Som tidigare beskrivits i Polisrutan så har polisen ett aktivt brottsförebyggande -och trygghetskapande arbete i Knivsta kommun. Det innebär bl.a. uppsökande arbete på platser med identifierade problem för att verka förebyggande men också repressivt, dvs. rapportera för brott och verka ordningshållande. Utöver detta har polisen även tagit initiativ till samverkan med kommunen i fråga om festande ungdomar på aktuella platser och relaterad fordonsproblematik. Detta för att se vad vi tillsammans kan göra åt problematiken. Kommunen har nämligen på vissa punkter spetskompetens och ansvarsområden som polisen inte har, vilket tillsammas ger bästa effekt. Allt detta är också något som faller under de medborgarlöften som polisen och kommunen kommit överrens om.

Gällande medborgarlöften så faller även trafiksäkerhetsarbetet in här. Under veckan så registrerades 8 stycken Händelserapporter (HR) kopplade till trafikbrott. Polisen har också haft fasta trafikkontroller på bl.a. Länsväg 1051 och på E4. Vid ett fordonsstopp på E4an så blev en man rapporterad för Narkotikabrott, innehav.

Anmäla brott eller tipsa polisen:
Ring 114 14 eller på bifogad länk kan du tipsa polisen, finns på Polisen.se :
https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt/
Pågående brott/färsk gärning: Ring 112

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.