20 mars 09:38, Övrigt, Norrbottens län

Sedan årsskiftet har antalet stölder av snöskotrar ökat i länet jämfört med föregående år. Särskilt de sista två veckorna.

Polisen vet av erfarenhet att de flesta skoterstölder föregås av en rekognoscering på plats. Gärningspersonerna kör runt i kvarteren och noterar var det finns skotrar och hur lätta dessa är att stjäla. Många gärningspersoner läser också annonser på till exempel Blocket. Där kan de hitta uppgifter om skotermodell och ofta också genom telefonnumret ta reda på adressen till säljaren.

Utifrån tidigare erfarenhet så har snöskotrar stulits från färdiglastade släp eller baksidan av ett hus. Där ofta varken skoter eller släp varit låst.

Nedan delar vi med oss av några tips till den som vill försvåra för tjuvarna att stjäla skotern:

· Undvik att exponera din skoter, ställ den gärna i en carport eller bakom huset till exempel

· Lämna inte din skoter olåst på gården

· Kedja fast skotern med en kätting eller blockera den med ett annat fordon

· Om skotern står på ett släp, se till att släpet är låst så att inte någon kan dra iväg det alternativt parkera något framför som hindrar att släpet lätt går att stjäla.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen