27 mars 16:42, Sammanfattning vecka, Knivsta

POLISRUTAN i denna veckan: hjälteinsats vid hjärtstopp, ungdomssamlingar och föräldraransvar, tips för att skydda ditt barn online.

Du som är äldre/riskgrupp tänk på de rekommendationer som finns nu kring Coronaviruset. Behöver du kontakt med polisen för att t.ex. anmäla, rådfråga eller tipsa om brott kan du dygnet runt nå polismyndigheten på telefon 114 14 (inget riktnummer behövs). Mycket kan även göras på hemsidan www.polisen.se. För akuta situationer gäller tel. 112.

Övergrepp mot barn på nätet i Sverige
Coronakrisen påverkar brottsligheten på olika sätt. Polisen har sett att förövare i högre utsträckning än tidigare tar kontakt med barn och unga för att utnyttja dem sexuellt. De delar också mer övergreppsmaterial på nätet. Det är en följd av att fler barn är hemma och online. Läs mer om detta på bifogad länk längst ner efter artikeln. 

Här kommer några tips till dig som förälder för att skydda ditt barn online:

• Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.

• Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.

• Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.

• Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.

• Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Sammanfattning av händelser i Knivsta 20/3 - 27/3
När regionledningscentralen, RLC, tar emot samtal från 112 så skapar dem ett HR (Händelserapport), likaså lägger dem upp ett HR när polisen gör egeninitierade jobb, t.ex. upprättar en trafikkontroll eller att man besöker en skola etc.

Från fredag eftermiddag till fredag eftermiddag så registrerade RLC 54 stycken HR kopplade till Knivsta kommun. Samtalen har bl.a. handlat om personer som beter sig märkligt, bråk, rattfylleri m.m. Polisen tog bland annat en rattfyllerist. Här kommer ett urval av händelser:

Hjälteinsats vid hjärtstopp
Fredagskväll den 20/3 så fick en man ett hjärtstopp när han var ute med sin cykel. Tack och lov upptäcktes mannen tidigt av förbipasserande som snabbt kunde inleda hjärt- och lugnräddning (HLR) samt larma 112. Räddningstjänst och ambulans var också snabbt på plats och kunde vårda. Tack vara den snabba insatsen av de förbipasserande så kunde mannens liv räddas. Att börja med HLR tidigt är ofta livsavgörande. Det är därför viktigt att folk i allmänhet har kunskap i hur man utför detta - hur ser dina kunskaper ut kring HLR?

Ungdomsrelaterat
Det har rapporterats in från olika håll om en ökad aktivitet bland ungdomar på olika ställen. Man har bl.a. sett spår av festande vid Särstabadet samt så har det varit mer rörelse vid garaget i anslutning till Willy:s. Detta är platser fler vuxna behöver röra sig på och föräldrar måste ta ansvar för sina barn och ungdomar. I veckan har det bland annat förekommit händelser för polisingripande gällande utpressning och övergrepp i rättssak i garaget.

Anmäla brott eller tipsa polisen:
Ring 114 14 eller på bifogad länk kan du tipsa polisen, finns på Polisen.se :
https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt/
Pågående brott/färsk gärning: Ring 112

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.
Till toppen