07 oktober 15:43, Sammanfattning vecka, Knivsta

POLISRUTAN - Vad som är på gång i Region mitt och Lokalpolisområde Uppsala/Knivsta

På gång i Polisregion mitt – ny regionpolischef

Från 1/10 tillträdde Ulf Johansson som regionpolischef i Mitt, som lokalpolisområde Uppsala/Knivsta ingår i. Han har en gedigen erfarenhet av olika chefsbefattningar efter drygt 30 år inom Polismyndigheten och kommer närmast från motsvarande befattning i Stockholm.

Med en juristexamen från Uppsala universitet startade Ulf Johansson sin polischefskarriär i Uppsala 1991. Där stannade han till 1999 för att sedan anta olika chefsbefattningar i Stockholm. Sedan 2015 har han varit regionpolischef i Stockholm och på Gotland.

Du har ett chefsuppdrag i fyra år, vad vill du åstadkomma i region Mitt?
– Vi ska fortsätta men också intensifiera arbetet mot det dödliga våldet, grov och organiserad brottslighet och särskilt utsatta brottsoffer. Men fokus här och nu är att sätta mig in i region Mitts förutsättningar samt möta och prata med så många som möjligt, digitalt och fysiskt, för att skaffa mig en bra lägesbild. Varannan onsdag kommer jag att besöka regionens olika verksamheter, så har jag gjort i många år och tycker att det är ett bra sätt att ha örat mot rälsen, säger Ulf Johansson.

Brottsförebyggande arbete i Knivsta

I tidigare Polisruta så nämndes SSPF-arbetet (Skola-Socialtjänst-Polis-Fritid) som är ett av våra brottsförebyggande samverkansforum och finns på strategisk nivå, operativ (i skolan) och individbaserad. Från polisens sida är vi nu glada att, tack vare rekrytering kombinerat med omfördelning av resurser, kunna meddela att en av våra Områdespoliser i Lokalpolisområdet kliver in i Knivstas operativa SSPF-grupp. Kommunpolisen kan då fokusera på det strategiska arbetet som är dennes huvuduppdrag.

Med tillskottet i SSPF-arbetet så innebär det att polisen nu kommer att synas oftare i skolan då det är skolan som är arena för detta arbete och huvuduppdrag för den aktuella Områdespolisen. Polisen vill vara en naturlig del i elevernas liv och inte bara komma när det har hänt nåt. Detta arbete har varit väldigt uppskattat och framgångsrikt i Uppsala och nu hoppas vi på samma respons i Knivsta.

Händelser som stuckit ut senaste veckan – brand i restaurang

26 september kl. 01:58: Flera patruller beordras till en brand i en restaurang i centrala Knivsta. Polisen samverkar på plats med räddningstjänsten, bland annat genom att utrymma närliggande fastigheter och att spärra av en väg som passerar restaurangen.

Restaurangen har spärrats av. Polisens kriminaltekniker kommer att undersöka platsen. En förundersökning gällande grov mordbrand inleds. I skrivande stund är det oklart hur branden startat.

Anmäla brott eller tipsa polisen, ring: 114 14 eller via internet på
polisen.se - klicka på ”jag har råkat ut för något” uppe till vänster på sidan för anmälan alt. ”jag har sett eller hört något” till höger för tips.
Pågående brott/färsk gärning, ring: 112

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.