14 april 14:43, Bedrägeri, Krokom

Äldre person utsatt för telefonbedrägeri.

Under dagen har polisen kontaktats av en äldre person i Krokoms kommun som har blivit utsatt för ett telefonbedrägeri, så kallad vishing.

Uppringaren uppgav sig för att komma från den äldres bank och uppmanade denne att logga in på sitt bank-id då det ska ha förekommit ovanliga händelser på kontot, enligt bedragaren. 

Målsäganden blev av med en större summa pengar.

Polisen har upprättat en anmälan gällande bedrägeri. Patrull har varit på plats och hållit förhör med målsäganden.

Under denna vecka har ett stort antal ärenden gällande telefonbedrägerier anmälts till polisen i region Nord, 30 stycken. Cirka hälften av dem är fullbordade.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.