19 augusti 20:29, Övrigt, Västerbottens län

Ska du sälja din gamla bil? Var då extra noga med ägarbytet!

Polisen har fått kännedom om ett fåtal bilförsäljningsärenden där ägarbytet ännu inte kommit till Transportstyrelsens kännedom. Detta skulle i ett senare skede kunna visa sig vara ett sätt att genomföra bilaffär som handlar om brott.

I de aktuella ärendena har äldre bilar som sålts påträffats dumpade/parkerade på exempelvis industriområden med bortplockade katalysatorer. Då ägarbytena ännu inte inkommit till Transportstyrelsen kan det bli de tidigare ägarna som måste se till/bekosta att bilarna bogseras bort och skrotas.

Polisen uppmanar därför dig som tänker sälja en bil att vara extra noga med att genomföra en riktig ägarbytesprocess. Ett sätt är att använda Transportstyrelsens app ”Mina Fordon” där man identifierar sig med Bank-ID.

– Ska du skicka in en skriftlig anmälan bör du själv se till att anmälan läggs på brevlådan och verkligen skickas in till Transportstyrelsen. Det är också viktigt att kontrollera att motparten är den person som han eller hon utger sig för att vara. Exempelvis kan man fotodokumentera köparens körkort, säger jourhavande förundersökningsledare Oscar Alm.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.