Uppdaterad 21 augusti 12:28

21 augusti 06:59, Sammanfattning kväll och natt, Västra Götalands län

Ett urval ur kvällen/natten händelser i länet. Presstalesperson under helgen är Stefan Gustafsson.

Kl 22.58 Kungälv, brand
Räddningstjänst och polis kallas till Hamngatan på Marstrand efter larm om brand i en butik. Två butiker drabbade och ytterligare en lokal rökskadad. Inga kända personskador dock blir tre personer kontrollerade av ambulans, en person körs till sjukhus för kontroll. Då brandorsaken ännu inte är fastställd så inleds förundersökning med rubricering mordbrand.

Kl 23.20 Fyrbodal, misshandel/barnfridsbrott(Relationsbrott)
Polis och ambulans larmas till en adress i Fyrbodal med anledning av pågående misshandel. En man har blivit slagen i huvudet med en Keramikskål. På plats fanns även barn. Ingen frihetsberövad. Anmälan misshandel och barnfridsbrott.

Kl 00.16 Töreboda, försök till mordbrand
En man boende på Storgatan hör ljud från ytterdörren och då han kontrollerar vad som hänt ser han att någon stoppat ner papper i brevinkastet. Han ser sedan hur det plötsligt börja brinna. Han lyckas själv släcka branden som har ett häftigt förlopp. Polis på plats tar upp anmälan med rubricering försök till mordbrand.  

Kl 00.38 Älvsborg, misshandel (Relationsbrott)
En kvinna hittas av allmänhet gråtande och det framkommer att hon blivit utsatt för misshandel. Hon pekar ut maken som gärningsman. Maken ska ha tagit mobil och ID från kvinnan. Misshandeln ska ha inträffat inför barnen. Förhör genomförs och åklagare anhåller maken i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning samt barnfridsbrott. Anmälan upprättas och kvinnan överlämnas till kvinnojour. Inga uppgifter om sjukhusvård.  

Kl 00.57 Göteborg, hemfridsbrott (relationsbrott)
En kvinna larmar polis om att en man som hon haft en relation med befinner sig utanför hennes bosatt, hon känner sig rädd och orolig. Mannen dyker upp återkommande. Hon är rädd för mannen som namnges. Polis åker till platsen. Mannen är då försvunnen. Ingen frihetsberövad men anmälan upprättas om hemfridsbrott.  

Kl 01.38 Göteborg, misshandel och olaga hot (relationsbrott)
Polis åker till en bostad i Göteborg efter uppgifter om pågående misshandel i realtion.En kvinna ska ha blivit misshandlad av maken. På plats får man kontakt med kvinnan och hon körs från platsen. Anmälan upprättas om försök till misshandel samt olaga hot. Maken ska bl a hotat med en hammare så att kvinnan och ett barn har tvingats att låsa in sig på en toalett. Maken grips då han återkommer till bostaden.     

Kl 02.37 Skara, försök till mord
En man ringer polisen och uppger att han är skadad och befinner sig i ett trapphus vid Marumsgatan.   Polis och ambulans åker till adressen. På plats anträffas den skadade mannen med allvarliga skador i buken. Han har flera skador som pekar på att kniv/stickvapen kan ha använts mot honom. Platsen spärras av och mannen avförs till sjukhus. Förundersökning med rubricering försök till mord inleds. Även ett område på utsidan av fastigheten spärras av samt en lägenhet. Teknisk undersökning kommer att genomföras. Tillståndet för den skadade är för närvarande inte känt. Ingen gripen i nuläget.

Kl 12.20: Uppdatering
Den skadade är fortsatt under vård och har inte kunnat höras. Hans läge uppges vara kritiskt men stabilt. Den tekniska undersökningen är genomförd och avspärrningarna hävda.

Polisen kan för närvarande inte lämna ut ytterligare information från förundersökning.

Kl 06.51 Strömstad, manifestation
Polis får via norsk polis in uppgifter kring att det pågår någon typ av demonstration vid Svinesundsbron. Ett flertal aktivister ska ha klättrat upp på bron för att framförs sitt budskap som rör norsk oljeindustri. De har hängt upp banderoller på bron. En insats påbörjas av svensk polis på plats. Bron har i nuläget inte varit avstängd. Tre av fem aktivister har kommit ner och de övriga ska vara på väg ner. Samarbete mellan svensk och norsk polis pågår på platsen. Drönare ska även ha använts på platsen. Samtliga fem aktivister på platsen kom ner från bron av egen vilja.   

Räddningstjänsten arbetar med att ta ner de banderoller. Vägen/bron avstängd under tiden detta arbete pågår. Kontakt med åklagare. Brottsrubricering, brott mot lokala ordningsstadgarna. Fem personer medtaga till förhör. Vid kontroll av de personer som är misstänkta visar det sig att samtliga är svenska medborgare.      

Kl 07.20 Göteborg, misshandel/olaga hot (relationsbrott)
SOS får in uppgifter om en misshandel som pågått under natten. Brottet ska ha inträffat i nära relation. Minst två personer ska ha blivit misshandlade, möjligen med kniv. Brottet ska ha inträffat i en bostad. Samtliga ska nu ha tagit sig ur lägenheten. Gärningsmannen ska dock befinna sig inne i bostaden. Polis åker till platsen. Någon uppges ha någon typ av knivskada, dock endast lindrig i en hand. Flera barn har befunnit sig i bostaden under tiden händelsen ska utspelats. Samtliga i bostaden uppges ha blivit hotade av gärningsmannen. En man gripen misstänkt för misshandel, olaga hot samt barnfridsbrott. inga uppgifter kring att någon avförts till sjukhus.    
 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.