Uppdaterad 12 augusti 12:51

05 augusti 14:13, Motorfordon, stöld, Jönköpings län

Stölder av Lexus-bilar fortsätter i stora delar av landet.

De senaste två dagarna har fyra bilar av märket Lexus stulits i polisregion Öst. Tre av bilarna hade beteckningen 450H och en bil beteckningen 450HL. I samtliga fall har bilägarna haft alla nycklar till fordonen kvar i sin ägo.

Tre av bilarna anmäldes stulna under onsdagen 4 augusti. De tre bilarna stals i Aneby, Eksjö samt i Jönköping.

Bilen i Aneby stals natten mellan tisdag och onsdag. Fordonet stod parkerat på uppfarten till bostaden när det stals.

Fordonet i Eksjö stals någon gång mellan klockan 19.00 på tisdagen till klockan 11.30 på onsdagen. Fordonet stod parkerat på uppfarten till bostaden när det stals.

Det tredje fordonet stals från en uppfart till en bostad i området Taberg, Jönköping, klockan 03.35 på onsdagen. Ägaren kunde koppla upp sig på fordonets gps-system och såg att fordonet stod parkerat utanför Borås. En polispatrull åkte dit och fordonet hittades, paneler och handskfack var då bortplockade.

Den fjärde bilen stals i Kimstad, Norrköping, under natten mot torsdagen 5 augusti. Bilen stod parkerad på uppfarten till bostaden när det stals.

Stölderna av bilmodellen sker i hela landet. Sedan den 1 juli har polisen tagit emot 23 anmälningar om stöld av fordon av märket Lexus.

Uppdatering 2021-08-12, 12.30: Stölderna fortsätter.

Stölderna av Lexus 450H och 450HL fortsätter tyvärr. Mellan den 1 juli i år och fram till idag har 30 bilar stulits. Man kan befara att det finns risk att det fortsätter. Polisen har ännu inte fått framgång i utredningarna av dessa brott, och det finns följaktligen ingen frihetsberövad.

Polisen behöver allmänhetens hjälp med tips och iakttagelser. Att polisen griper dessa tjuvar på bar gärning vid stölden eller i en stulen bil skulle kunna vara det som gör att dessa stölder minskar i omfattning eller i bästa fall upphör. Tipsa polisen gör man i icke akuta fall på 114 14 eller via polisens tipsformulär. Vid pågående brott eller vid precis nyligen inträffat brott ringer man lämpligen på 112 och ber att få bli kopplad till polisen.

Det finns många sätt man kan skydda sig på. Läs mer om polisens råd via länken till polisens hemsida.

Polisregion vill särskilt betona de viktigaste råden:

1. Förvara bilnyckeln på en säker plats, i en säker förvaring av aluminiumfolie eller plåt. (en nyckel som ligger fritt nära en yttervägg sänder signaler som kan kopieras)

2. Parkera bilen i låst garage eller parkera in den med en annan bil.

3. Lås ratten med en kraftig, av Stöldskyddsföreningen godkänd s.k. rattkrycka.

4. Polisen rekommenderar även användning av GPS-tracker och märk-DNA. Det underlättar spaning och utredning av stölden. Sätt dekaler om det på bilen.

 

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.